Sivut

28. toukokuuta 2011

Helppo kasvimaa askel askeleelta


Mielikuvissa puutarha kukkii ja viljelyspalsta tuottaa sylikuormalla satoa. Mutta kuinka aloittaa ja miten saa pidettyä kulut kurissa?

  • Varaa aikaa ja suunnittele. Keitä kahvia ja kanna puutarhatuoli keskelle pihaa (+ paperia, kynä, mittanauha). Suunnittele ja mieti. Valitse sopiva, aurinkoinen paikka. Mittaa ja rajaa alue.
  • Aloita pienesti. Helppo kasvimaa palkitsee. Laajenna seuraavina vuosina, jos jaksat.
  • Jätä tilaa. Huomioi suunnitelmissasi ja istutuksissasi tarpeeksi reilut rivinvälit kasvien väliin, että mahdut kulkemaan ja haraamaan. Jos sinulla on vanhoja lautoja, tee niistä itsellesi käytävät joita pitkin voit kulkea ilman että maa tiivistyy. Usein istutukset tulee tehtyä liian tiheään, kun ei viitsisi kunnostaa niin paljon maata. Sitten kun pitäisi kitkeä ja harata, rivienvälit ovat niin ahtaat, että kitkeminen ei suju. Kohta mikään ei huvita, kun rikkaruohot pääsevät valloilleen.
  • Kunnosta maa noin talikon syvyydeltä. Poista kivet, nurmikko ja rikkakasvit ynnä muut.
    Jos perustat kasvimaan nurmikolle, tee kohopenkit nurmikon päälle (yleensä kallein ratkaisu, kun on ostettava multaa ja kehikkoa). TAI
    Poista nurmikkokerros juuristoineen (juurakko ja nurmikko ovat hyvää ainesta kompostiin). Hauikset ja selkälihakset kasvavat. TAI 
  •  Ota vuoden aikalisä. Pääset kaikkein helpoimmalla kun (lainaus Irti oravanpyörästä kirjasta) ”kasaat puun lehtiä, nurmikonleikkuujätettä, heiniä, hiekkaa, pahvia ynnä muuta eloperäistä nurmikon päälle kasvimaaksi haluamallesi alueelle. Vuoden kuluttua nurmikko on maatunut ja voit muokata puhtaan alueen kasvimaaksi. Yksi tapa saada aikaan kasvimaan paikka ilman koneita ja työläitä maankääntöprojekteja on levittää esimerkiksi vanha matto tai pressu heinikon tai nurmikon päälle yhdeksi kesäksi. Se on toimiva ratkaisu nurmikon ja aluskasvillisuuden hävittämiseen. Ainoa huono puoli on, ettei se lisää maahan eloperäistä ainetta tai muodosta humusta, mutta kastemadot viihtyvät kyllä.”
  • Paranna maata. Älä hoida niinkään kasveja, vaan huolehdi maan perusparannuksesta, jotta se pidättäisi sopivalla tavalla vettä, olisi ravinteikasta ja hengittävää. Tiiviiseen maahan (kuten saveen) voi lisätä hiekkaa, hiekkaiseen maahan voi lisätä savea/multaa.

  •  Perusta komposti. Kierrätä keittiöjätteesi ja ota käyttöön pihan perälle haravoimasi lehdet ja muu puutarhasilppu. Kaikki maalajit hyötyvät kompostista.
  •  Kalkitse. Kalkkipussi on hyvä investointi. Maan pH:n on hyvä olla 6–7, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta kuten peruna, pensasmustikka, hortensia, rhododendron. Yleensä Suomessa maa on liian hapanta ja siksi kasvit kasvavat kituliaasti.  (Apteekista saa pH-liuskoja.)
  • Suosi kateviljelyä. Se vähentää rikkaruohoja, kuohkeuttaa maata, pitää maan lämpimänä ja suojaa sitä kuivumiselta. Levitä maan pinnalle kasvien juurelle kaikkea eloperäistä mitä vain keksit: olkia ja lehtiä, kompostia, merilevää, järvikasvillisuutta, nurmikonleikkuusilppua, märkää pahvia, sanomalehtiä, raparperinlehtiä jne.
  • Vaali lieroja. Kastemadot rakastavat katteita. Lierot työskentelevät 24/7 maan puolesta ja tuottavat kultaa = niiden uloste on lannoitetta. Mitä enemmän maassasi on lieroja, sen paremmin olet onnistunut maan parannuksessa.
  • Lannoita. Luonnonmukaiseen peruslannoitukseen voi käyttää esim. kanankakkarakeita.  Ostamattakin pärjää. Ilmaista typpilannoitetta saat nokkosista. Laita hyvä sylillinen nokkosia vettä täynnä olevaan saaviin ja anna seistä viikko kaksi.  Sekoittele välillä. Lantraa. (Yksi osa käytettä, 9 osaa vettä.) Haju on tyrmäävä (muista seistä tuulen yläpuolella), mutta kasvit ja maaperän eliölajit kiittävät. Vanha sanonta ”hajussa kasvaa” pitää paikkansa.
  •  Aloita ajoissa. Istutustyöt kannattaa aloittaa heti, kun maa on vielä talven sulamisenvesien jälkeen pehmeää. Mitä pidemmälle kevät ja kesä ehtivät sen vaikeammaksi maanmuokkaus muuttuu.
  • Pieni investointi kasvaa korkoa. Taloutensa kanssa painiskelevalle oman ruuan kasvatuksella on iso merkitys. Jokainen kasvien siemeniin pistetty euro tuottaa noin kymmenen tai kaksikymmentäkertaisesti. Jos ostat esimerkiksi 2 eurolla porkkanasiemenpussin, saat karkeasti 20–40 euron edestä porkkanasatoa. Jos istutat esimerkiksi muutaman euron maksavan raparperintaimen, saat vieläkin suuremman rahallisen hyödyn: kymmeniksi vuosiksi aineksia piirakoihin, mehuihin, hilloihin, säilöttäväksi ja lahjaksi annettavaksi. Yksi mansikantaimi maksaa vajaan euron, mutta se antaa vuosittain noin litran sadon useiden vuosien ajan. Ja voi niitä rahalla korvaamattomia kokemuksia, kun odotellaan makeiden mansikoiden kypsymistä! Jokainen mansikka on aivan erityinen makupala ja juhlahetki.
  •  Suosi monivuotisia. Rajaa pihastasi alue, johon saa jäädä pysyvästi monivuotisia hyötykasveja, esimerkiksi raparperia, ruohosipulia, oreganoa, parsaa, minttua, lipstikkaa, maa-artisokkaa ja mansikoita. Ensimmäisenä vuonna on maan kunnostamisessa ja istuttamisessa vaivaa, mutta seuraavina vuosina monivuotiset kasvit nousevat maasta aivan itsestään ja saat vuosikymmenien ajan satoa verraten vähällä hoidolla.
  • Aina ei tarvitse ostaa. Pyydä ystäviltä, naapureilta, työkavereilta jakopaloja, istukkaita ja pistokkaita. Tai mene lauantaitorille juuri sulkemisaikaan. Saatat löytää roskiin meneviä taimia pelastettaviksi.
  • Istuta monivuotisten kaveriksi jotain nopeaa ja helppoa yksivuotista: salaattia, kesäkurpitsaa, retiisejä tai vaikka jääkaapista itäneen perunan. Ostitko kaupasta yrttejä? Pistä jäljelle jäänyt juuri/ruukku maahan.
  • Kasvata innostusta. Hyvältä maistuva, tuore ja turvallinen ruoka, ulkona vietetty vapaa-aika kasvien kasvua seuratessa on todella mukavaa ja palkitsevaa puuhaa.