Kuva: Vapa Media (CC)
Ihmettelin mikä on hipsteri. Googlettamalla selvisi, että hipsterit ovat historiaa. Nyt tulevat folkit. Mitääh? Tuntuu, että puhutaan jotain ihan eri kieltä, jota en ymmärrä. Piti opiskella asiaa.
Hipsteri ja folkki ovat slangisanoja tietynlaiselle alakulttuurille (osakulttuuri toisen kulttuurin sisällä). Joukko ihmisiä pukeutuu yhteisellä tavalla, kuuntelee tietynlaista musiikkia ja heillä on yhteiset kiinnostuksen kohteet. Hipsterit lähtevät 50-luvun beatnikeistä, jotka kannattivat mm. ekologista tietoisuutta, sukupuolten välistä tasa-arvoa, rauhaa ja sananvapautta.
Hipsterin kuulemma tunnistaa Conversen tennareista, viiksistä, Puman tai Karhun retrolenkkareista, liian pienistä neuleista ja vanhasta Jopo –pyörästä. He neulovat pipoja, keräävät lp-levyjä, valokuvaavat ja reissaavat erikoisissa paikoissa. Ideana on olla mahdollisimman boheemi ja cool kuitenkaan näyttämättä siltä, että erityisesti yrittäisi olla sellainen (?!). Sillä vissiin.
Hipstereillä ei ollut siis mitään tekemistä lonkan tai lantion (=hip) kanssa niin kuin luulin. ;)
Folkki sitten taas on hipstereiden alakulttuuri. He ovat joukko urbaaneja kaupunkilaisia, joita kiinnostaa ekologisuus, yhteisölliset arvot, luonnollisuus, luomu- ja lähiruoka, luonto, aitous ja kestävyys. Joukkoa yhdistää ”mountain man "-look. Parrat, flanellipaidat, villapaidat, kiharaiset hiukset, kulahtaneet housut, olkaimet, armeijakengät tai intiaanityyliset vaatteet.
Folkit seuraavat ympärillä vellovia hyvin- ja pahoinvointiuutisia, luomuruokakeskustelua, järjestävät Ravintolapäiviä, suosivat kotoilua, superfoodia ja hidastamista. Aikaa kuluu myös viljelypalstalla ja televisiottomien rentoutumisiltojen parissa kotona. Folkin taskusta löytyvät kiikarit (lintujen staijaamiseen) ja kahdeksan vuotta vanha nokialainen, sillä vanhan peruspuhelimen toiminnot riittävät hänelle mainiosti. Folkeilla tuntuu olevan parempi meininki.
Voitaisiinko kuitenkin ohimenevät trendit ja muotikotkotukset jättää sikseen? Kerrataan kielitoimiston sanakirjasta sanoja elämäntapamuutos ja kohtuus. Poistetaan sieltä vallan sanat trendi ja muoti. (Kyllä jurppi, kun esimerkiksi Yksinkertainen elämäni -radiodokumentin esittelyssä, jossa esiinnyn, puhutaan "muodikkaasta downshiftauksesta", kun kyse ei todellakaan ole siitä.)
Ei niin, että yritämme näyttää ekologisilta kuitenkaan olematta sitä. Vaan niin, että eläisimme kestävästi ja koettaisimme aivan erityisesti näyttääkin siltä.