Sivut

4. heinäkuuta 2014

Näin kuivaat kesän sadon talteen



Kysymys: Hei! Perustin tänä keväänä takapihalleni pienen puutarhan: kasvimaana toimii 3 saamaani siirtolavanreunalaatikkoa: 1 iso ja 2 pienempää laatikkoa, sekä jokunen iso kukkaruukku. Istutin niihin puna- ja jakosipulia, silpoydinhernettä, porkkanaa, palsternakkaa, retiisiä ja vähän perunaakin. Perunat ja retiisit tulevat varmasti syödyksi kesän ja syksyn aikana mutta onko sinulla antaa vinkkejä, miten säilöä porkkanat ja palsternakat? Minulla ei ole minkäänlaista kellaritilaa eikä jääkaappiin mahdu kovin isoa satoa, eikä se edes taida olla paras säilöntäpaikka. Miten siis säilöä kesän satoa tavanomaisen rivitaloasunnon tiloissa? Äitini ehdotti juuresten pilkkomista ja pakastamista - tälle kannalle itse olen kallistumassa. Onko se sinusta paras vaihtoehto?

Vastaus: Kiitos viestistäsi. Onnittelut puutarhan perustamisen johdosta. Upeeta, mahtavaa! :D

Juuresten pilkkominen ja pakastaminen on yksi vaihtoehto, mutta pakastimen tila loppuu usein kesken. Pakastamisen sijaan porkkanat ja palsternakat ja muun sadon voi kuivata. Kuivattu tuote painuu kokoon ja on enää kymmenesosan tuorepainostaan. Kuivatut yrtit, sienet, marjat, hedelmät ja vihannekset säilyvät vuosia, kun niitä säilyttää kuivassa ja valolta suojattuna kannellisissa, ilmatiiviissä purkeissa lasipurkeissa tai paperipusseissa.

Kuivaamiseen on useita tapoja eikä tarvitse ostaa kallista kuivuria. Tässä erilaisia vaihtoehtoja (porkkanan kuivaamisen ohjeet alimmaisena):

  • jääkaapin ja pakastimen päällä
  • lämpöpatterin yllä
  • lattialla, lattialämmityksen avulla (huomioi tuuletus ja puhtaus). Levitä kuivattava aines esim. leivin- tai voipaperin päälle ja se lattialämmityksen päälle. Paperi ei saa olla huokoista kuten talouspaperi ettei se ime kosteutta. Tilan on oltava kuiva.
  • saunan lauteilla (kiukaaseen pieni tuli/matala lämpötila, hyvä tuuletus)
  • takan päällä
  • puuhellan tai leivinuunin jälkilämmöllä
  • uunissa (jätä uuninluukku raolleen)
  • pannuhuoneessa
  • tai rakenna kuivuri itse: iso pahvilaatikko + johon tehdään nk. Elfa-koreista tai rautaverkosta (tiheällä silmällä alle 10 mm verkkokoko) hyllyt. Tee pahvilaatikkoon reiät sivuille ja ylös, että ilma pääsee kiertämään. Lämmönlähteeksi käy auton sisätilalämmitin tai hehkulamppu (lämmönlähteen asentoa ja etäisyyttä siirtämällä saa sopivan lämpötilan). Ole varovainen, älä koskaan jätä itse tehtyä tai kaupasta ostettua kuivuria vartioimatta, ettei tule ylikuumenemista ja tulipaloriskiä. 
  • Kuivurin kehikot voi rakentaa myös esim. taulun kehyksistä, joihin nidotaan tai liimataan hyttysverkko tai rautaverkko. (Yksi mahdollisuus on ostaa isompi kuivurin yhdessä ystävien, suvun tai naapurien kesken.)
  • Yrtit (ja esimerkiksi naruihin pujotetut omenaviipaleet) kuivuvat huoneenlämmössä katosta roikkuen. Ripusta vaikka pyykkinaru seinästä seinään ja kiinnitä niput naruista pyykkipojilla kuivumaan kuivaan tilaan. 
  • Käytä mielikuvitustasi, kuivauskonsteja on vaikka minkälaisia. Huom! Älä kuivaa aineksia auringonvalossa tai yli 40 asteen lämpötilassa, etteivät ravintoarvot katoa. Käytä lämpömittaria. Ihannelämpötila on 25–40 astetta. Lämpötilaa ei saa nostaa kuivattamisen nopeuttamiseksi. Kuivausaika vaihtelee kuivattavan aineksen mukaan tunneista useisiin päiviin.  
Yrtit ja sienet ovat kuivia, kun ne rapsahtavat sormien välissä. Omenat, porkkanat ja palsternakat muuttuvat nahkamaiseksi ja sitkeiksi. Marjat muuttuvat koviksi. Jos keität marjamehuja, höyrykattilan siivilään jääneet kuoret + muun aineksen voi kuivata (esim. leivinpaperin päällä).

Ole kuivauksen kanssa tarkkana! Jos pienikin määrä kuivattavaa ainesta on jäänyt kosteaksi, se voi pilata koko erän.

Kuivauksen jälkeen ainekset pakataan paperipussiin tai lasipurkkiin. Säilytä kuivassa ja auringonvalolta suojattuna.  

Porkkanoiden kuivaaminen: Pese porkkanat. Itse kasvatetut varhaisporkkanat voi kuivata kuorineen. Paksumpikuoriset porkkanat kannattaa kuoria. Viipaloi noin 0,5 cm vahvuiseksi ja kuivata. Ota kuivatut porkkanat käyttöön liottamalla niitä vedessä 15–30 minuuttia, voit käyttää myös liotusveden ruoanvalmistukseen antamaan makua.

Myös porkkanan vihreät naatit voi kuivata. Naatit/varret eivät ole myrkyllisiä. Naatit voi keittää ja syödä sellaisenaan tai ne voi kuivata ja niistä tulee erinomaista ”viherjauhetta”, jota voi lisätä porkkanan tavoin keittoihin, patoihin, wokkeihin ja laatikoihin antamaan ravinteita ja väriä.

Good luck! :)