Tavatessani isäni ensimmäisen kerran vuosikausiin 1990-luvulla ajoimme Amerikan halki pohjois-etelä suunnassa Illinoisista Louisianaan. Kun kuljimme tietullin läpi, isäni kertoi ”hyvyyden kierteestä”, joka syntyy, kun yksittäinen satunnainen autoilija maksaa takana tulevan autoilijan puolesta tietullimaksun. Autoilijan ajaessa tietulliin, virkailija ilmoittaa, että edellinen autoilija maksoi jo hänen puolestaan. Koska tietulliin ajaneella on jo tasaraha kädessä, hänkin päättää yllättää takanaan tulevan ja niin hyvä mieli lähtee kiertämään.
Oletko nähnyt elokuvan Anna hyvän kiertää? Siinä pääosan esittäjä Trevor ”kierrättää hyvää”. Hän auttaa kolmea ihmistä ja sen sijaan että he tekisivät palveluksen takaisin he vuorostaan auttavat kolmea ihmistä jne. jne. jolloin syntyy hyvien tekojen verkko.
Tämänkaltaisia hyviä tekoja kutsutaan englanniksi nimellä Random Acts of Kindness. Suomeksi niille ei ole vakiintunutta nimeä. Jokapäiväinen elämä on Suomessa melko säänneltyä, siksi tällaiselle spontaanille toiminnalle olisi valtava tarve. Se rikkoo normit, kyseenalaistaa virallista yhteiskuntaa ja – ennen kaikkea – luo kohottavaa mielialaa ja toivoa (jolla on laajetessaan suuret seuraukset).
Suomeksi näitä voisi kutsua vaikkapa hyvän mielen teoiksi. Tai miltä kuulostaisi enkelöinti? :)
Tapoja laittaa hyvä mieli, ystävällisyys ja taianomaisuus kiertämään
on useita. Sopivia tilanteita on arjessamme jatkuvasti. Tärkeintä on muistaa,
että teosta ei odoteta kiitosta tai vastalahjaa takaisin, vaan sen on
tapahduttava anonyymisti ja yllättäen. Jokainen haluaisi tulla huomatuksi
hyvyytensä vuoksi, mutta irtopisteiden haalimisesta ei synny iloa. Onnen taika
on anonyymissa anteliaisuudessa. Kukaan tiedä auttajan tai ilahduttajan
henkilöllisyyttä eikä synny kiitollisuuden tuomia rasitteita vaan pelkästään
iloa.
Erilaisia tapoja "enkelöidä":
(keksi luovasti lisää, nämä ovat vain osviitaksi)
- Tee ”sissiviljelijäisku”: istuta kukantaimia tai kylvä luonnonvaraisten kukkien siemeniä joutomaalle tai yllättäviin paikkoihin kaunistaaksesi kaupunkimaisemaa.
- Jos näet jonkun tiputtavan jotain, älä kävele ohi, vaan jää auttamaan.
- Kun joku lähelläsi kulkee kädet täynnä tavaraa, tarjoudu auttamaan ja avaa hänelle ovet (esim. lastenvaunun, pyörätuolin tai rollaattorin kanssa liikkuva). Tarjoudu auttamaan, oli kyseessä nuori tai vanha, ennen kuin hän ehtii pyytää apua.
- Tiedätkö jonkun joka on piristyksen tarpeessa? Lähetä hänelle positiivinen kortti.
- Kiitä palomiehiä, ambulanssinkuljettajia tai poliiseja. Leivo tai osta leipomosta satsi herkkuja. Liitä mukaan kortti, jossa sanotaan: ”Kiitos, että huolehditte meistä!”
- Seuraavan kerran kun olet koulussa, yhdistyksen tapaamisessa, tapahtumassa, työpaikalla tai muualla ja näet jonkun, joka näyttää yksinäiseltä, mene juttelemaan hänelle. Hymy tai ystävällinen toteamus voi pelastaa toisen päivän.
- Jätä kolikko ostoskärryyn, kun palautat sitä.
- Kolaa naapurinkin piha lumesta.
- Ripusta kaupunkipuistoon (rauhalliseen ja turvalliseen paikkaan) linnunpönttö. Huolla se vuosittain.
- Päästä takana tuleva jonossa ohitsesi, etenkin jos sinun ostoskärrysi on täynnä ja toisella vain muutama tavara.
- Tervehdi toisia saapuessasi bussipysäkille, hissille tai muualle, jossa on jo muita.
- Ole kohtelias jokaiselle jonka tapaat ja katso miten se tulee sinulle takaisin.
- Anna voimassa oleva pysäköintilipuke toiselle vasta pysäköintipaikalle saapuvalle.
- Jätä kirja puistonpenkille tai kahvilan pöydälle. Sujauta kirjan väliin viesti, että kirjan saa ottaa.
- Yllätä ystäväsi, työkaverisi, sukulaisesi... Piilota joku kiva juttu paikkaan, josta hän yllättäen löytää sen. Kirjoita viestiksi esimerkiksi: ”Olet mahtava tyyppi!”
- Vie lukemasi lehdet sairaalan odotusaulaan tai hoitokotiin toisten luettavaksi
- Kerää työpaikallasi (tai muuten) lahjoitus esimerkiksi jollekin yhdistykselle. Kun toimitat lahjoituksen, laita mukaan joku kiva yllätys myös vapaaehtoisille, jotka tekevät maksutta tärkeää työtä.
- Jos joku on antanut erinomaisen hienoa asiakaspalvelua, soita tai lähetä sähköpostia hänen esimiehelleen ja kehu työntekijää. (Kiitosviestin voi lähettää myös työntekijälle itselleenkin.)
- Kun näet joukon turisteja ottamassa toisistaan valokuvaa, tarjoudu ottamaan kuva jotta kaikki pääsevät samaan kuvaan.
- Jos joku lukee kadunkulmassa karttaa, tarjoudu neuvomaan. Vie turisti vaikka suoraan kädestä pitäen paikalle, jos sinulla ei ole kiire.
- Jos näet, että toisella on jotain nenässään tai suupielessään, housun vetoketju auki tai vessapaperia kengänpohjassa, vinkkaa siitä hienovaraisesti ja huomaamattomasti. Ihmiset ovat paljon nolompia, jos huomaavat asian vasta tunteja myöhemmin.
- Epäröinnin kynnyksellä mieti miten toivoisit itseäsi kohdeltavan ja toimi sen mukaan.
- Harjoittele kohteliaisuuksien antamista. Älä vain ajattele hyviä ajatuksia, sano ne ääneen.
- Jätä kaunis kirjanmerkki kirjaston kirjan väliin.
- Jätä hauska viesti odottamattomaan paikkaan.
- Jos näet kaupan tai pankin palvelutiskillä jonottaessasi, että joku on kiireisen oloinen (tai on lapsien kanssa liikkeellä) vaihda aikaisempi jonotusnumerosi hänen kanssaan.
- Kun vanhus ylittää hitaasti tietä ja valot ovat vaihtumassa punaisiksi, jää hänen rinnalleen kulkemaan samaa tahtia ja sano jotain mukavaa. Iäkkäät arvostavat tätä tekoa suunnattomasti.
- Kun joku suree tai käy läpi vaikeita asioita, lähetä hänelle viesti, jotta hän tietää sinun ajattelevan häntä, mutta älä kuormita odottamalla vastausta. ”Halusin, että tiedät minun ajattelevan sinua ja olen hengessä mukana. ETV (= ei tarvitse vastata).”
- Kun olet lukenut päivän lehden junassa tai bussissa, anna se vierustoverisi luettavaksi.
- Jos joku on sanonut tai tehnyt jotain, jolla oli positiivinen vaikutus sinuun, mutta et saanut aikanaan kiitettyä, ei ole koskaan liian myöhäistä kertoa siitä hänelle tänään.
- Siivoa puistonpenkin ympärystä (tai siivoa koko puisto).
- Kerää vähintään yksi roska päivässä.
- Unohda itsesi ja laita hyvä kiertämään.
- Yksinkertaisesti: hymyile.