Sivut

19. helmikuuta 2016

Kohtuullisuus luo toivoa



Kirjoitukseni Hämeenkyrön Sanomissa alkuviikosta. 
 
Näinä synkeinä aikoina on ilo kirjoittaa kohtuutaloudesta. Se on toiveikas vaihtoehto, josta ei puhuta tarpeeksi. Kohtuutalous tavoittelee luonnon ja ihmisten hyvinvointia, oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja kyseenalaistaa talouskasvupakon.

Kulutuksemme ylittää maapallon kantokyvyn moninkertaisesti ja luonto köyhtyy ennennäkemättömällä vauhdilla. Olemme keskellä kriisiä, silti ratkaisuja haetaan kasvupakkotaloudesta, vaikka juuri se on johdattanut ongelmiin. On pakko kasvaa, kuluttaa, menestyä, kilpailla, kuluttaa ja ansaita, joka johtaa lopulta ympäristön pilaamisen pakkoon. 

Kohtuutalouden näkökulmasta ympäristöongelmia ovat esimerkiksi myös: sosio-kulttuurisiset ongelmat, demokratiavaje, elämäntapamme ja -arvomme. Voittoa hinnalla millä hyvänsä tavoitteleva suuryritys on ympäristöongelma, samoin taloudellinen epävakaus ja epävarmuus toimeentulosta. Kestävää elämäntapaa tavoittelevat ihmiset elävät valtavassa ristiriidassa, koska nykyinen yhteiskunnan rakenne ei mahdollista ekologista elämää. 

On olemassa sanonta: ”Emme ole perineet maata vanhemmiltamme, vaan lainanneet sen lapsiltamme”. Olemme lainanneet luonnolta ja tulevilta sukupolvilta - ja lainanneet aina vain lisää - yrittämättä maksaa korkojen kera takaisin. Monia pikavippejä ei pysty takaisinmaksamaan, vaikka yrittäisi: maata ei valmisteta enää. Sorakuopista ei saada uusia pohjavettä muodostavia harjuja, pilaantunutta maata ei saa puhtaaksi, omavaraisuus ja luonnonvarat myydään voittoa hakeville yrityksille ja tuhotut lajit katoavat ainiaaksi. Mitä ihmettä tekee talouskasvulla, jos ei ole puhdasta vettä, ilmaa ja metsiä? Ympäristön vahingoittaminen vahingoittaa ihmistä. 

Kasvuyhteiskunnassa talouslaskulla on tuhoisat seuraukset jotka johtavat mm. lamaan, työttömyyteen ja epävakauteen. Kohtuutalous on eri asia kuin talouslaskusta johtuva taantuma: siinä ei palata vanhaan vaan pyritään perustavanlaatuisiin yhteiskunnallisiin arvomuutoksiin, jossa löydetään uudenlaisia tapoja luoda hyvää elämää tasapainossa luonnon kanssa. Kohtuutalous painottaa luonnonsuojelun tärkeyttä. Terve luontosuhde, perustarpeiden tyydyttäminen, kiitollisuus ja kyky itsehillintään luovat hyvää oloa.

Miten kohtuutalouteen siirrytään? Muutokseen riittää oikea tahtotila ja tunne toivosta: kohtuullisuus luo toivoa. Meillä on heti paljon mahdollisuuksia, kun olemme kiitollisia. Todellinen hyvinvointi syntyy siitä, kun näkee mitä ilmankin voi elää. Toivo ei ole aina loogista eikä se tarkoita etteikö elämässä olisi vastoinkäymisiä, mutta se antaa voimia toimia unelman puolesta silloinkin kun on vaikeaa. Takaisin antaminen, lähimmäisen- ja luonnonrakkaus luo elämälle suuren tarkoituksentunteen, jossa pienelläkin teolla on merkitystä. Merkittävä osa hyvinvointiamme synnyttävistä tekijöistä jää rahatalouden ulkopuolelle – hyvät ystävät, puhdas luonto, harrastukset ja henkinen kehitys.

Kohtuutalous peräänkuuluttaa kriittisyyttä, ajattelun taitoja, sivistystä ja kykyä asettua muiden asemaan. Meidän tulisi pyrkiä olemaan aktiivisia yhteistä hyvää edistäviä kansalaisia. Meillä on rooli muutoksessa esimerkiksi asukkaina, äänestäjinä, ammattilaisina, isinä, äiteinä tai vaikkapa luontoharrastajina. Pysähdy ja mieti: ”Onko tämä, mitä teen juuri nyt, hyväksi maailmalle ja minulle?”