Sivut

8. huhtikuuta 2019

Kirjat keskustelevat: Runollista todellisuutta. Ei hölynpölyä.


Kirjojen kirjoittamisessa on ihanaa muun muassa se, että tarinat saavat uusia muotoja vielä vuosienkin jälkeen ja seuraa mielenkiintoisia juttuja. 

Arkistoistani tuli vastaan neljä vuotta sitten keväällä saamani paperikirje eräältä lukijalta (kiitos P!), joissa viitattiin Toisinnäkijän päiväkirjan merkintään. Siinä kuvailen sellaista hetkeä mikä juuri nytkin on pihalla meneillään. Päiväkirjaote (ja peippojen laulu) löytyy TÄÄLTÄ



Saamani kirjeen mukana tuli kaksi tekstiotetta. Toinen oli vuoden 1946 kirjasta Pouta, jossa kirjailija Helvi Hämäläinen kuvailee samanlaista tilannetta: kukkivassa lepikossa laulavia peippoja:

”Kukkivassa lepikossa kuului peipposten laulu lakkaamattomana, ne lauloivat huojuttaen lukuisuutensa vuoksi painollaan leppien latvoja, ne rapistelivat kukintoja ja kahistelivat siipiään, koko joukko oli kuin pieniä siivekkäitä kirjavia soittimia.”

Toinen ote oli kirjasta Kylä, kirjailija ja talonemäntä (2003), johon Esko Rahikainen on koostanut muistiinpanoja kirjailija Helvi Hämäläisestä:

”Muistelmissaan, romaaneissaan ja monissa runoissaan Helvi kertoo paitsi kiuruista peltojen yllä, myös töyhtöhyypistä ja kuoveista ja muista peltojen ja metsien linnuista. Joskus kirjailijan innostunut kuvaus on runollista ”hölynpölyä” kuten Pouta-romaanissa (...). Peippokoiras ei reviirilaulua esittäessään siedä muita koiraita samassa puussa, joten jos tässä kuvattiin omakohtaista kokemusta, niin linnut eivät olleet ainakaan peippoja.”

Rahikaisen "vikana" (tuttua sanontaa lainatakseni) on se, että hän ei selvästikään ole ollut yhtä onnekas kuin kirjeen lähettänyt, Helvi H. ja minä. Peippojen laulumeren voi kokea vain lyhyenä hetkenä, kun lintuparvet ovat palanneet muuttomatkaltaan. 

Onneksi on taas uusi kevät.
Monenlaisia lyhyitä runollisen todellisuuden hetkiä on kaikkien ulottuvilla, kunhan kulkee korva tarkkana.