Sivut

3. heinäkuuta 2020

Hyppää!


Nyt on se aika kesästä jolloin sammakon toukat/nuijapäät ovat kehittyneet pikkusammakoiksi ja ne nousevat maalle syömään ja kasvamaan isommaksi. Mitä riemua, kun söpöjä miniatyyrisammakoita on ihan kaikkialla! Hyvä kun ovat edes peukalonkynnen kokoisia aluksi. 

"Maihinnousu" vaihtelee vuosittain jonkun verran. Toukkien kehitys on veden lämpötilasta riippuvaista. Mitä lämpimämpää vettä sitä nopeammin ne kehittyvät sammakoiksi. Kuuman kesäkuun vuoksi poikaset ovat ennätysaikaisin liikkeellä.

Tänä vuonna pihani altaassa ei ole ollut niin paljon sammakonkutuja kuin yleensä. Yksi kutupallo on aina yhdestä naaraasta lähtöisin. Uskomatonta kyllä, sammakko on sukukypsä vasta neljän ikävuoden jälkeen. Ei ole helppoa niilläkään.
Sammakoiden lukumäärät ovat laskussa ympäri maailmaa.

Joinain kesinä piha-altaassani on kehittynyt tuhansia nutipäitä, tänä kesänä vain joitain satoja.


Tässä muodonmuutos-aiheeseen liittyen leikkimielinen arvoitus:

Viisi sammakkoa istui ajopuulla.
Yksi päätti hypätä.
Kuinka monta jäi jäljelle?

Vastaus: Viisi.
On iso ero päättää hypätä kuin todella hypätä (oravanpyörästä).

** 
Älä jää niin sanottuun "keitetyn sammakon syndroomaan" vaan hyppää ajoissa pois.
Jos sammakko laitetaan kiehuvaan/kuumaan veteen, se hyppää heti pois. Jos se laitetaan miellyttävän lämpöiseen veteen ja vasta sitten laitetaan levy päälle ja lisätään lämpöä, sammakko ei huomaa vaaraa ennen kuin on liian myöhäistä.

Tätä tarinaa käytetään usein kuvaamaan kuinka ihmiset ajautuvat ongelmiin, kun eivät huomaa ajoissa ympäristössään tapahtuvia muutoksia. Moni sopeutuu hiljalleen ikäviin olosuhteisiin. Jos hänet laitettaisiin kylmiltään vastaavaan tilanteeseen, hän ei ikinä hyväksyisi sitä. Pätee moneen aiheeseen elämässämme. 

Olkoon sammakoiden maihinnousu muistutus meille kaikille: tarvitsemme muodonmuutosta. Ole aktiivinen oman elämäsi toimija ja tee jotain, älä jää odottelemaan.