Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkoi tänään, joten tässä ajankohtainen aihetta sivuava kirjoitus.
Ystävilläni on ollut koirakuumetta ja kova hinku hankkia koira. He ajattelevat kaikkia koiran tuomia hyviä puolia, mutta eivät niinkään kääntöpuolia. Olen tarjonnut toisenlaisia näkökulmia eivätkä ystäväni olekaan hankkineet koiraa. Olen hämmästynyt kuinka helposti heidän mielensä kääntyivät. Koiraa ei saisi hankkia kevyin perustein. Koiran hyvinvoinnista on valtava vastuu.
Tämä kirjoitus ei keskity koirien hyviin puoliin, joita on lukuisia ja joista olen toki tietoinen. Ihminen on loistava keksimään syitä miksi hänen pitäisi saada koira – tai mikä asia hänen päähänsä milloinkin on pälkähtänyt – mutta halujensa hillitsemisessä ihminen on aika huono. Tämän kirjoituksen tarkoitus on auttaa laittamaan jäitä hattuun.
Tässä on listattuna 15 asiaa, joita koiraa harkitseva ei ehkä tule ajatelleeksi. Kirjoitukseni koskee koiria mutta pätee myös esimerkiksi kissoihin ja muihinkin lemmikkeihin.
Kuva: Dreamstime, Sonya Etchison
Pitkät seuraukset: Koira tarvitsee jatkuvaa huomiota ja huolenpitoa. Koira on pitkäaikainen sitoumus, jopa 10–15 vuotta.
Rahaa palaa: Pienituloisen kannattaa harkita koiran hankkimista toisenkin kerran. Koiran omistaminen vaatii rahaa.
LähiTapiolan kyselyn mukaan koiran kuukausimenoihin on hyvä varata 130–142 euroa kuussa. Vuosittaiset pitokulut nousevat yli 1 500 euron. Kuono-sivuilla vuotuiset koirakulut arvioidaan yli kahdeksi tonniksi. Summilla maksaisi jo kuukausien vuokraa.
Näin laskettuna koiraan voi kulua sen eliniän aikana 15–20 000 e, summan voisi sijoittaa toisinkin.
Joku huudahtaa heti, ettei koiraan ikinä kulu noin paljoa rahaa, mutta totuus valkenee listatessa kuluja: koiran hankintahinta, ruuat, koiran tarvikkeet (panta, hihna, lelut, puruluut, herkut, suojavaatteet), vakuutukset, terveydenhoito ja lääkkeet (madotukset, rokotukset, hammaskiven poisto, verikokeet, turkin hoitaminen) plus listaan voi lisätä esimerkiksi rikki järsityt kengät, huonekalut ja muu irtaimisto.
Kustannusarvio muuttuu huonompaan, jos koira sairastaa usein tai kroonisesti. Tai jos sillä on vaikkapa yliherkkyyksiä joillekin ruoka-aineille tai sille sattuu tapaturma, joka vaatii kalliimpaa hoitoa esimerkiksi vahingossa nielaistu lelu, silmä- ja korvatulehdukset, iho-ongelmat tai liikenneonnettomuus tms. Vaikka ottaisi vakuutuksen, eläinlääkärikäynnit ja hoito maksaa paljon. Saati, että sairastavan tai kuolevan koiran hoitaminen on haikeaa ja surullista puuhaa, huoli painaa.
Koiran hyvinvointi: Koira saattaa joutua olemaan kymmenen tuntia yksin, jos omistajalla on kahdeksan tunnin työpäiviä joihin tulee työmatkat päälle. Työpäivän jälkeen koiran hyvinvointiin pitäisi keskittyä täysillä. Mutta kuka jaksaa, kun on työpäivä takana ja haluaisi levätä ja rentoutua tai pitäisi miettiä ruoanlaittoa, kaupassakäyntiä jne.? Koira joutuu sijaiskärsijäksi.
Itsekuri: Koiran myötä velvollisuudet kasvavat. Koiranomistajalta vaaditaan itsekuria. Koiran tarpeisiin vastaaminen on vaativaa. Koira pitäisi viedä vähintään kolme kertaa päivässä pihalle. Aina, satoi tai paistoi. 10–15 vuoden ajan. Aika kovaa ihmiselle, mutta koiralle minimivaatimus. Koiran liikunnan tarve ei täyty lyhyillä nurkalla piipahduksilla samaan aikaan kuin omistaja tuijottaa puhelintaan. Eikä lenkittäminen silti riitä koiralle elämänsisällöksi. Koirat tarvitsevat paljon muitakin virikkeitä ja huomiota.
Ajankäyttö: Koko elämä on suunniteltava koiran ympärille. Koirattoman ihmisen ei tarvitse koskaan tuntea omatunnon kolkutusta eläimen hyvinvoinnista. Koiraton ihminen voi poiketa arjen rutiineista noin vain, lähteä ex tempore reissuun tai jäädä kaverille yöksi eikä tarvitse miettiä mihin koiran saisi hoitoon tai pissaako se sisälle (johon mennessä koira on kärsinyt), jos et mene ajoissa kotiin.
Unen ja vapauden määrä vähenee: Koiranomistajan on herättävä aikaisemmin viedäkseen koiran aamulla lenkille ennen töihin lähtöä. Töistä on kiirehdittävä suoraan kotiin. Spontaanit ideat saa heittää mielestään. Lomat on mietittävä sen mukaan kuinka koiralle saa hoitajan tai voiko koiran ottaa mukaan (lisää kuluihin koiran passi, lisärokotukset ja matkakulut tai hoitajan palkka). Silti lomalla miettii onko koiralla kaikki hyvin ja lomalla on morkkis. Hyvästi huolettomat päivät ja helppo arki, jota et edes tiedostanut olleenkaan ennen kuin menetit sen.
Jatkuva siivous ja kakkaleikit: Rapakelejä ja märkää riittää Suomessa valtaosan vuodesta. Koirien kuraiset tassut ja turkki on puhdistettava sisälle tullessa ja silti likaa, kuraa ja ties mitä kulkeutuu sisälle. Kuka oikeasti jaksaa aloittaa tassujen putsausrumban alusta joka lenkin jälkeen? Karvoja on joka paikassa: Tarrarulla tulee tutuksi samoin imuri, moppi ja rätti. Koira tuuppaa pihalla kuononsa jokaiseen koiran ulosteeseen ja pissaläikkään, saattaa maistella niitä tai pyöriä jossain vastenmielisessä (omasta mielestään hyvässä) hajussa. Sitten koira hyppää kotona sohvalle ja tulee nuolemaan naamaasi…
Muutenkin omistaja saa tottua kakkaleikkeihin. Koirien ulosteiden siivoaminen on perusvelvollisuus.
Koirankakasta voi tarttua mm. giardia, parvovirus ja suolinkaiset. Koiranomistajana saat vain muistella millaista oli käydä kävelylenkillä ilman, että sinua jatkuvasti nyitään ja riuhdotaan tai teet äkkipysähdyksiä. Yhtäkkiä on tavallista kävellä joka paikassa kakkapussi kädessä etsien lähintä roskalaatikkoa.
Kuvittele pitkäkarvainen koira ja ripuli. Takapuolen karvojen putsaaminen on mukavaa hommaa. Tai vaikka lyhytkarvainen koira ja ripuli. Ylös on noustava ja ulos lähdettävä vaikka puoli kahdelta yöllä ja väsyttäisi kuinka. Varaudu silti matonpesukuluihin.
Koirattoman ihmisen ei tarvitse huolehtia koiran pesusta, turkin hoitamisesta tai kynsienleikkuusta, korvien putsaamisesta tai takkujen selvittämisestä tai painavien koiranruokasäkkien raahaamisesta, saati siivota niin usein. Aikaa jää paljon muuhun. Kuvittele kymmeniä punkkeja koiran korvissa, silmissä ja turkissa, eläimessä joka laittaa hanttiin eikä antaisi poistaa niitä (tai tykkää muistakaan hoitotoimenpiteistä...). Mieti sitten kuinka monta punkkia jatkaa matkaansa kodin uumenissa… Suomen vaarallisin eläin on punkki.
Sanotaan se suoraan: Kaikesta siivouksesta ja vaivannäöstä huolimatta, koiranomistajan koti haisee aika pahalle. Märän koiran lemu valtaa myös esimerkiksi vaatteet ja auton.
Entä jos koira ei olekaan sellainen kuin kuvittelit? Koiran luonne ei ole määrättävissä. Ääniarkuus, vieraiden ihmisten ja toisten koirien pelko tai aggressiivisuus voivat johtaa ongelmakäytökseen. Koiran kouluttaminen on vaativaa ja vie paljon aikaa. Se vaatii johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä, joita ominaisuuksia omistajasta ei välttämättä löydykään. Entä jos koulutus ei onnistu? Seuraa vuosikausien riesoja. Päivittäiset kävelylenkit saattavat muuttua vastaantulijoiden ennakoinniksi ja väistelyksi, hihnasta repimisiseksi tai kuonokopan käyttämiseksi. Karkaileva koira, ruokaa varastava ja pöydästä kerjäävä koira, ihmisiä vasten hyppivä koira, toisille haukkuva koira, remmissä vetävä koira… Huonosti käyttäytyvään koiraan menee hermot. Mitä jos koira potee eroahdistusta? Uutisista on voinut lukea kuinka koirille syötetään mielialalääkkeitä. Viime kädessä koira on aina se, joka kärsii ihmisen takia.
Emotionaalinen taakka: Kuinka paljon koiranomistajat tuntevat syyllisyydentuntoa, kun eivät jaksakaan olla tunnollisia ja menevät siitä mistä aita on matalin? Koira kantaa omistajan itsekurin tai elämänhallinnan puutteen seuraukset. Jos haluat hoitaa koiraasi hyvin, saattaa väsymys tai huono omatunto olla jatkuva seuralaisesi.
Naapuruston häiriintyminen: Entä jos koira haukkuu pienimmästäkin asiasta ja terrorisoi naapurustoa loputtomalla haukunnallaan? Omatkin tärykalvot kiittävät. Tuleeko asiallisesti koulutettua koiraa vai huudettua kilpaa koiran kanssa? Naapurin pienestä sivuhuomautuksesta, että koira ulvoo tai haukkuu ollessaan yksin kotona aiheutuu paineita ja seurauksia.
Rajoitettu elämä: Koiraa ja sen omistajaa koskettaa kieltojen viidakko. Koiraa ei saa pitää vapaana taajamassa, vaan sen on oltava aina kytkettynä. Vapaana koiraa saa pitää vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla ja silloinkin koiran on oltava hallittavissa ja haltijan valvonnassa. Taajaman ulkopuolellakin koira saa olla vapaana ainoastaan maan omistajan luvalla. Silloinkin koiran on oltava kiinni 1.3.–19.8. eläinten lisääntymisaikaan.
Koiran hiilitassujälki: Koirien ekologista jalanjälkeä on tutkittu yllättävän vähän. On arvioitu, että se voi olla noin neljännes henkilöauton päästöistä. Koiria on Suomessa noin 700 000.
Luontokato: Yhdysvaltain Oregonissa on tutkittu, että villieläinten määrä vähenee alueilla joilla koiria ulkoilutetaan. Eläimet suhtautuvat koiraan kuin petoon ja siirtyvät joko hetkellisesti tai pysyvästi pois. Koirien haju karkottaa eläimiä silloinkin, kun koirat eivät ole läsnä. Villieläimet muuttuvat stressaantuneiksi ja huolestuneiksi, joka muuttaa normaalitoimintaa ja lisää niiden energiankulutusta. Siten koirat aiheuttavat epäsuoraa kuolleisuutta. Suoraa kuolleisuutta koirat aiheuttavat mm. silloin, kun ne tuhoavat pesiä, häiritsevät pesintää tai tappavat villieläimiä.
Australialainen tutkimus osoitti, että jopa kytketyn koiran ulkoiluttaminen vähensi lintulajien lukumäärää 35 prosenttia ja yksilöiden määrää 41 prosenttia.
Yhteenveto: Koiraton ihminen on huoleton ihminen. Kun valitsee jotain, tulee valinneeksi samalla jostakin pois, jota ei päätöstä tehdessään välttämättä ymmärrä. Jos haluaa pitää elämänsä yksinkertaisena, on oltava tietoinen valintojensa seurauksista.
Optio: Ota koira hoitoon joksikin aikaa, saatat olla iloinen voidessasi palauttaa sen. Jos koirakuume on valtava, ryhdy vaikka maksulliseksi koiranhoitajaksi. Saat palkkaa kaikesta vaivannäöstä ja silti sinulla säilyy optio vapauteesi, jos muutat mielesi tai väsyt.
**
Aiempi kirjoitukseni aiheesta: Mitä mieltä olet kissoista?