2. joulukuuta 2010

Säästä sähkölaskussasi

Olen aina usuttamassa ystäviäni energiansäästöön, sähkön kilpailutukseen ja ostamaan vihreää sähköä. On hassua, että olemme valmiita luopumaan kovalla työllä ansaitsemastamme rahasta maksamalla hövelisti turhan kalliista sähköstä.

Eri myyjien sähköenergian hintaero voi pienentää sähkölaskua useita kymmeniä, jopa satoja euroja vuodessa, asumistavasta ja lämmitysmuodosta riippuen. Keskustellessamme näistä asioista ystäväni ovat huolissaan sähkön hinnan kehityksestä ja harmittelevat saamattomuuttaan: ”miksei sähkötarjoajia tosiaan tule kilpailutettua, vaikka niin säästäisi rahaa?” Se vain tuntuu liian monimutkaiselta ja hankalalta, joten kiusaus jättää asia sikseen on suuri.

Sähköyritykset selvästi luottavat tähän, edullista sähköä ei tarvitse tarjota, jos kuluttajat eivät sitä vaadi. Hintatietoiset asiakkaat sen sijaan pakottavat sähköyhtiöitä miettimään hinnankorotuksia ja tarjottuja energiantuotantomuotoja. Sähkön kilpailuttaminen on tapa vaikuttaa! Mitä enemmän vihreää sähköä kysytään, sitä enemmän sitä tuotetaan.

”Väännä nyt rautalangasta. Miten se sähkö kilpailutetaan, jospa saisin aikaiseksi”, sanoi ystäväni. Tässä perustietoa mitä olen itse asiasta oppinut. Oikaiskaa, jos olen ymmärtänyt asiat väärin.  (Tässä kohtaa kuuluisi olla pitkä litania pienellä printattuja varoituslauseita, että kirjoittaja ei ota vastuuta, sähköstä voi saada sähköiskun, älä laita töpselissä olevaa hiustenkuivaajaa vettä täynnä olevaan lavuaariin jne. )

Ota sähkölaskusi esiin, siitä selviää:
  • kuinka paljon kulutat sähköä vuodessa (kWh/v)
  • paljonko maksat siitä nyt
  • käytätkö yleissähköä vai päivä- ja yösähköä (yleissähkö on yksihintainen, päivä- ja yösähkö ovat erihintaisia eri vuorokaudenaikoina)
  • asuntosi pääsulakkeen koko (esim. 3 X 25A)

Huomaat laskun koostuvan kuukausittaisesta
  • kiinteästä perusmaksusta,
  • verosta,
  • sähkön siirrosta,
  • sähköenergiasta.
Näistä kilpailutettavaa on sähköenergian osuus, eli noin puolet sähkölaskun kokonaissummasta.

Sähkön siirtomaksu tarkoittaa sitä, että paikallinen sähköverkkoyhtiö siirtää sähkön piuhoja pitkin ihmisten koteihin ja ottaa siitä maksun. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa. Siirtomaksu pysyy aina ja maksetaan oman alueen sähköverkkoyhtiölle (esimerkiksi Hämeenkyrössä se on Vattenfall tai Leppäkosken sähkö), vaikka sähkönenergianmyyjä vaihtuisikin.

Sähkön myynti/sähköenergia tarkoittaa kuluttamaasi sähköä. Tämän osuuden sähkölaskusta voi kilpailuttaa. Suomessa on noin 70 sähkön vähittäismyyjää. Vaikka asut esimerkiksi Hämeenkyrössä, voit ostaa sähköenergiasi mistäpäin Suomea tahansa: Rovaniemeltä, Kuopiosta, Turusta tai mistä tahansa muualta. Sähköenergian myyjän vaihdolla ei ole mitään merkitystä sähkön kulkuun tai laatuun eikä siitä aiheudu sähkökatkoja, sillä sähkön siirrosta vastaa edelleen sama yhtiö, vain sähköenergian myyjä ja hinta on eri. Yleensä paikallinen sähköyhtiö ei tarjoa edullisinta sähköenergiaa, vaan myy surutta kalliimpaa listahintaa, jos kuluttaja ei kilpailuta.

Energiamarkkinaviraston ylläpitämässä sähkön hintavertailussa osoitteessa www.sahkonhinta.fi voi vertailla eri myyjien voimassaolevia sähkötarjouksia.

Itse ostan uusiutuvista energialähteistä tuotettua vihreää sähköä, kuten tuulivoimaa, bioenergiaa, aurinkoenergiaa tai vesivoimaa, joille on asetettu kestävyyskriteerit. (Tuulivoima ei saa sijoittua tärkeille linnusto-, maisema- tai luonnonsuojelualueille ja vesivoiman on otettava huomioon vaelluskalojen kuten lohen, taimenen ja ankeriaan tarpeet.)

Käytännössä emme voi tietää mistä voimalaitoksesta tai millä tavalla tuotettua sähköä kotiimme tulee. Kaikki eri voimalaitokset syöttävät tuottamansa sähköenergian valtakunnanverkkoon, josta sähköverkkoyhtiöt siirtävät sen verkkoonsa liittyneille sähkönkäyttäjille. Mutta ostaessaan vihreää sähköä tukee hyviä energiantuotantomuotoja, sillä sähköyhtiö sitoutuu hankkimaan asiakkaan käyttämän sähköenergian verran vihreää sähköä.

Suosittelen seuraavaa linkkiä:
http://www.ekoenergia.fi/vaihda-ekoenergiaan
  • Täytä tiedot, lähetä lomake (Voit valita tulevatko tarjoukset sinulle sähköpostissa vai tavallisena postina.) Odottele tarjouksia.
  • Vertaa mikä on sinulle edullisin sähkönmyyjä ja onko kyseessä toistaiseksi vai määräaikaisesti voimassaoleva sopimus.
  • Tee sopimus valitsemasi sähkömyyjän kanssa. Uusi sähkönmyyjä irtisanoo vanhan sähkösopimuksesi. Jos ostat sähkösi muulta kuin sähkönsiirtäjältäsi, sinulle tulee jatkossa kaksi sähkölaskua. Paikallinen verkonhaltija laskuttaa sähkönsiirrosta eli sähkön kotiinkuljetuksesta ja uusi sähkönmyyjä lähettää laskun sähköenergian kulutuksesta.
Kilpailutus on maksutonta, samoin sähkönmyyjän vaihtaminen (jos edellisestä myyjänvaihdosta on kulunut vähintään vuosi).  Myös esimerkiksi asunto-osakeyhtiöt voivat kilpailuttaa sähkönsä yhteisostona, jolloin voi saada isoja alennuksia. Onkohan Hämeenkyrön kunta kilpailuttanut sähköenergiansa? Ja suosiiko se uusiutuvia energiantuotantomuotoja?