14. lokakuuta 2011

Kasvata omat valkosipulisi

Valkosipulia joko inhoaa tai rakastaa. Minä rakastan sitä. Keittiön pöydällä on ympäri vuoden iso korillinen valkosipulia, josta saa lisätä ruokiin tuoksua ja makua. Uskon, että valkosipulin säännöllisen käytön ansiosta olen pysynyt terveempänäkin.
Talvivalkosipuli viihtyy nimensä mukaisesti talven yli maassa. Sen kasvattaminen on helppoa. Kokeile vaikka! Tarvitset pienen maa-alan, talvivalkosipulin kynsiä ja työkalun, jolla kuokkia maata. Lokakuun puoliväli on parasta istutusaikaa. Valkosipulit ehtivät juurtua vielä hyvin ennen maan jäätymistä.

Talvivalkosipuli tykkää aurinkoisesta paikasta ja vahvasta maasta. Kunnosta maa rikkaruohoista ja lisää kompostia ja kalkkia. Maan happamuuden tulisi olla lähellä neutraalia (pH 6,5–7,0). Tee vakoja noin 40 cm välein. Lisää vakojen pohjalle lantaa (kuten kompostoitua hevosenlantaa, kanankakkarakeita tai tuhkaa).Erottele istukassipulit kynsiksi ja asettele ne noin 15 cm välein. Täytä vaot ja peittele kynnet niin, että ne jäävät noin 15-20 cm syvyyteen.


Valkosipulimaan voi suojata talveksi lehdillä ja erilaisilla katteilla, jotka haravoidaan keväällä varovasti pois, jotta maa lämpiäisi paremmin.

Ennen kuin huomaatkaan on kevät. Talvivalkosipuli puskee versojaan jo lumen läpi. (Versotkin ovat syötäviä, jos iskee valkosipulinnälkä, mutta versojen leikkaaminen verottaa hiukan sipulin kokoa.)
Alkukesästä valkosipulit saattavat kaivata lisälannoitusta. Edellä mainittujen lannoitteiden lisäksi esimerkiksi nurmikonleikkuusilppu on erinomaista lannoitetta ja toimii samalla katteena, joka estää rikkaruohojen kasvua. Lopeta lannoitus kuitenkin viimeistään heinäkuun alussa, jotta sipulit ehtivät valmistua korjuukypsäksi ajoissa. Kastele valkosipulimaata, jos on kuiva alkukesä.
Talvivalkosipulin korjuu tapahtuu melko aikaisin elokuussa, kun varret ovat kellastuneet. Sipulit ovat olleet siinä vaiheessa jo kymmenisen kuukautta maassa. Puhdista mullat pois ja käytä tuoreena tai vie sipulit kuivaan, pimeään varastoon kuivumaan. Talvivalkosipulia ei saa letitettyä, koska varret ovat tosi kovat. Kuivuneista valkosipuleista leikataan varret pois. Muista säästää osa valkosipuleista taas lokakuuta varten, jotta saat seuraavanakin vuonna satoa.