Samat ohjeet koskevat puutarhaa kaikkinensa, ei vain kasvimaata. |
- Perusta kasvimaa kaverin kanssa. Työmäärä ja kustannukset puolittuvat ja suunnittelu on mukavampaa. Esimerkiksi siementilauksiin kannattaa pyytää mahdollisimman monta ystävää mukaan (esim. työkaverit), jotta korkeat toimitus-, käsittely- ja postituskulut jakautuvat mahdollisimman monen kesken.
- Yleinen harhaluulo on, että kasvimaan paikalle pitää ostaa ja tuottaa multaa. Ei pidä. Sen sijaan, selvitä kasvimaasi maalaji. Onko se savea, hiesua, hietaa, hiuetta vai mitä. Maalajista riippuu miten nopeasti se lämpiää, kuinka kauan vesi viipyy maaperässä ja miten ilmavaa tai tiivistä maa on. Sen mukaan tehdään hoitotoimenpiteitä. Esim. jos on raskas savi- tai hiesumaa, pitää olla tarkkana keväällä milloin maa on lämmennyt tarpeeksi. Jos muokkaa liian aikaisin, kun on vielä märkää, maa muuttuu kuivuessaan ”betoniksi”. Jos odottaa liian pitkälle kesään, maankääntö on raskasta. Toukokuun alussa maata pitää sormeilla vähän väliä ja tunnustella, koska olisi juuri sopiva hetki. Kesäkuussa maan kääntö voi olla liian myöhäistä.Moni valittaa savimaa-kohtaloa. Savessa ei ole mitään vikaa. Se on hyvin ravinteikasta eikä sitä tarvitse lannoittaa ja kastella niin paljon. Hiekkaisemmat maat lämpiävät paljon aikaisemmin, mutta ne eivät pidätä ravinteita ja vettä yhtä hyvin. Jos aiot perustaa isomman kasvimaan ja kasvattaa paljon, kannattaa teettää viljavuustutkimus, josta selviää maalaji, pH ja maassa olevat ravinteet ja puutokset.
- Älä tee kevätkokkoa ja polta haravoimiasi lehtiä ja risuja. Poltat rahasi ja resurssisi taivaan tuuliin. Jos olet vuosien ajan kantanut haravoimasi lehdet tiettyyn paikkaan tontillasi, käy kiireesti hakemassa se ihana aarre takaisin kasvimaallesi. Arvokkaampaa tavaraa ei ole! Kaikki eloperäinen aines (kuten keittiökomposti, kompostoitu eläimen lanta, nurmikonleikkuusilppu, järvikasvillisuus, merilevä, puun lehdet jne.) lisäävät maan pieneliöstön hyvinvointia ja sen kautta maan multavuutta.
- Mitä enemmän kastematoja ja lieroja kasvimaassa on, sen paremmin voiva maa. Älä siis kasvata kasveja, vaan hoida maata. Muista, kun nostat satoa, viet maalta ravinteita pois. Anna aina maalle yhtä paljon takaisin (tai enemmän) kuin mitä siltä otat.
- Hanki kalkkipussi, jos toinenkin. Se on helppo ja halpa maankunnostustoimi. Suomen maaperä on liian hapanta (pH 4,5–5,5) puutarhakasveille. Kasvimaan pH on hyvä olla 6-7 välillä. Maata pitää kalkita, jotta siinä olevat ravinteet vapautuvat. (Huomaa että esimerkiksi perunamaata tai pensasmustikkaa EI saa kalkita. Mieti mitä olet kasvattamassa ja kalkitse sen mukaan.) Kalkkia tarvitaan kasvimaata perustettaessa 30–70 kiloa 10 x 10 m alueelle (eli aika paljon) riippuen maan happamuudesta. Yleinen kompastuskivi, kun ihmetellään miksi mikään ei kasva, on kalkin puute. Vinkki: apteekista saa edullisempia pH-mittareita kuin puutarhakaupasta.
- Vältä kaupasta ostettavia kemiallisia lannoitteita (”valkoisia rakeita”). Ne huuhtoutuvat nopeasti maan läpi vesistöihin eivätkä lisää maan hyvinvointia millään tavalla. Jos et saa mistään kompostoitua eläimenlantaa, halpa (ja haiseva) konsti lannoittaa on nokkoskäyte. Ennakoi lannoitteen tarve ja kerää paria viikkoa aikaisemmin sylillinen nokkosia. Upota ne veteen suureen astiaan ja peitä kannella pariksi viikoksi. Sekoita välillä. Kahden viikon päästä (kun meinaat pyörtyä kantta avatessasi), lantraa suhteessa 1 osa nokkoskäytettä kymmeneen osaan vettä (tai 20 osaa riippuen kuinka tujua seos on) ja kastele. Hajussa kasvaa. Lannoitus kannattaa tehdä keväällä ja kesäkuussa, ei enää paljon myöhempään. Pidä useampaa eri vaiheessa olevaa nokkoskäytettä, jotta sinulla on sitä tarvittaessa.
- Jos pääset ennakkoluulojesi yli, voit lannoittaa myös ihmisen virtsalla. Se on turvallinen ja hyvä vanhanajan konsti. Pissaa pottaan tai ämpäriin ja täytä astia vedellä. Käytä kasteluun.
- Jos välttämättä haluat ostaa lannoitteita, suosi luonnonmukaisuutta, esimerkiksi kanankakkarakeita.
- Älä heitä tuhkaa menemään. Jos sinulla ei ole tuhkaa, pyydä naapurilta. Monet heittävät tuhkansa roskiin tai pihanperälle. Tuhka on todella ravinnerikasta. Se on tullut puusta ja sen kuuluisi palautua luontoon, ei roskiin. Tuhka on pitkävaikutteinen lannoite, sen vaikutukset näkyvät vasta muutaman vuoden kuluttua. Käytä tuhkaa varoen, se on tuhtia ja painavaa tavaraa. Aarille (eli 100 neliötä, 10 x 10 m alueelle) riittää 3-5 kiloa.
- Älä koskaan käytä puutarhassasi myrkkyjä. Työskentele luonnon kanssa yhteistyössä, älä sitä vastaan. Esimerkiksi moni myrkyttää ruusujaan silloin kun niissä on kirvoja. Kirvat kertovat ruusujen solunesteen väkevöitymisestä. Ruusut ovat janoisia. Kirvat häviävät, kun ruusut kastelee.
- Älä myrkytä rikkojakaan. Rikkakasvit kertovat mm. maan ravinnetilasta. Päätä, että haraat kasvimaan kerran viikossa, esimerkiksi joka tiistai-ilta. Näin haraus tapahtuu muutamassa minuutissa. Jos jätät haraamisen väliin, saat taistella myöhemmin monta tuntia kasviesi löytämiseksi. Haraa mieluummin usein ja vähän kuin harvoin ja hullun raivolla.
- Ole iloinen kaikista maan mönkijöistä ja vipeltäjistä, ilman niitä mikään ei eläisi. Ne kertovat, että sinulla on hyvä maa. Pieneliöt elävät yhteiselämää maan levien, sienten, bakteerien, alkueläinten ja virusten kanssa ja pitävät kaiken tasapainossa. Terve maa kihisee elämää. Sitä ei pidä myrkyttää. Esim. etanoita tapetaan usein vain ”koska niin kuuluu tehdä”. Ei kuulu. En koskaan tapa etanoita omalla kasvimaallani ja kaikki on tasapainossa. (Espanjansiruetana on sitten asia erikseen.)
- Rakenna kasvihuone edullisesti paksusta teollisuusmuovista ja laudoista. Tai tee kasvilava vanhoista ikkunoista tai minikasvihuone leikkaamalla muovipullosta pohja irti ja avaa ”katon” korkki tuuletusaukoksi.
- Kun luet puutarhakirjoja ja seuraat naapurin kasvimaata, säilytä oma harkintakykysi ja maalaisjärkesi. Ole ennakkoluuloton ja utelias ja kokeile kaikkea mitä mieleesi pälkähtää. (Minun kasvimaani on täynnä lahopuun pätkiä, vanhoja mattoja, lautoja, pressuja, pahvilaatikoita jne. Osa toimii kulkuväylinä, osa valmistelee ensi vuoden alueita, osa on eliöiden koteja.) Tilkkutäkkimäinen kasvimaa kuuluu asiaan. Siistissä ja ”steriilissä” puutarhassa kasvu on huonompaa.
- Käytä mielikuvitustasi. On monta tapaa perustaa edullinen kasvimaa. Kasvimaa harvoin muuttuu paremmaksi ostamalla asioita. Päinvastoin.