14. huhtikuuta 2012

Onnellisuuden määrä on suoraan verrannollinen linnunpönttöjen määrään


Ystäväni P soitti mennä viikolla ja kysyi vieläkö ehtii ripustaa linnunpönttöjä vai onko hän liian myöhässä. Ehdottomasti ehtii. Koskaan ei ole myöhäistä linnunpöntöille.
P ryhtyi tuumasta toimeen ja ripusti linnunpöntön. Hetkessä pöntön ympärillä kuhisi. P soitti minulle innoissaan nauraen miten ihanaa se kaikki oli: ”En voi uskoa, että hurahdin lintuihin näin! Miten liikuttavaa on seurata lintujen intoa. Aion hommata heti monta pönttöä lisää!”
Ja niin paikallinen työpaja sai työtilauksen. Nyt ystävälläni on huimat kymmenen pönttöä pihassaan ja lähimetsissään. Tällaiset uutiset saavat minut superonnelliseksi. :D
Hyvä muistaa:
  • Linnunpönttöjä ei tarvitse ripustaa korkealle. Et tarvitse tikapuita. Pöntöt tulee huollettuakin paremmin, kun ne ovat sellaisella korkeudella, että yllät niihin. Silmien korkeus on hyvä.
  • Linnunpönttöjä voi ripustaa ympäri vuoden. Nyt pönttöön löytävät tiaiset. Jos pöntön ripustaa touko-kesäkuussa Afrikasta saapuu kirjosieppo, joka tarvitsee pesäpaikan ja esimerkiksi tiaiset aloittavat usein toisen pesinnän keskikesällä. Syksyllä ja talvella linnut käyttävät pönttöä yömajanaan. Pönttöjä voi ripustaa mihin vuodenaikaan hyvänsä.
  • Pöntölle löytyy aina ottaja. Ihmiset ovat jättäneet niin vähän lahopuita ja kolopuita metsiin, puistoihin ja pihoihin, että kolopuista on pulaa. Joku kommentoi tähän: ”Kyllä niitä kolo- ja lahopuita metsistä löytyy”. Tämä paljastaa ko. henkilön tietämättömyyden ja kertoo siitä, että hän ei metsissä kulje. Lahopuuta on Suomen metsissä todella vähän. Metsät hoidetaan rahaa, ei luontoa, ajatellen. Lahopuuta sinne ei valitettavasti jätetä. Jos pihallanne on lahopuu, vaalikaa sitä kuin pientä ihmettä, sillä sitä se todella on. Lahopuu luo ympärilleen rikasta luontoa.
  • Eikä se ilahduta samalla tavalla, jos linnut menevät muualle pesimään. Pönttöjä ripustamalla saa houkuteltua linnut luokseen. Lintuja voi houkutella myös ruokinnalla ja istuttamalla pihaansa kukkivia, siementäviä ja marjovia puita ja pensaita.
  • Lintupariskunta, joka ruokkii poikasiaan, syö kesässä useita kiloja hyönteisiä muun muassa hyttysiä. Ajatelkaa mikä määrä hyttysiä menee kiloon! Kaupoissa koetetaan myydä kesämökkiläisille kovaan hintaan hyttysimureita. Hui hai! Paljon toimivampi, halvempi, iloa ja onnea tuova ratkaisu on linnunpönttö. Mitä useampi pönttö, sen vähemmän hyttysiä.
  • Linnunpöntön voi ripustaa vaikka puistoon tai lähimetsään.
  • Muista motto: Onnellisuuden määrä on suoraan verrannollinen linnunpönttöjen määrään.
Sinitintti kerää sammalta pesänpehmikkeeksi.