Kysymys: Luonto ei vaan lopeta kutsuaan ja alan olla melkein kuin riivattu. Tänään katselin mökki-ilmoituksia, ja löysin minun budjetilleni sopivan, hieman kulahtaneen, mutta houkuttelevan paikan. Menen sitä katsomaan ensi viikolla, mutta täytenä noviisina olen aika hermostunut. Minulla ei ole kiire ja minulla on jo oma koti, josta ei ole velkaa. Haluan oppia tuntemaan luontoa. Siksi paikka saakin olla hieman ryysyinen. Haluan rauhassa kunnostaa sitä niin kuin itse haluan.
Tärkeää kuitenkin on, että piha soveltuisi syötävien kasvien kasvattamiseen. Ja tästä minulla ei toistaiseksi ole mitään tietoa. Mökki lisärakennuksineen ei ole minulle ollenkaan tärkeä, ellei se mahdollista kasvien kasvattamista. Mistä tiedän tämän? Mitä kysymyksiä minun pitää esittää? Mitä merkkejä tarkkailla? Esittelyssä sanotaan pihalla olevan omenapuita ja marjapensaita. Riittääkö se merkiksi siitä, että voin perustaa kunnon kasvimaat siihen aikanaan?
Vastaus: Ensinnäkin mainitset
olevasi velaton. Oletko aivan varma, että haluat velkaantua uudestaan? Pohdi
tarkkaan onko sinun nimenomaan omistettava oma piha? Muista, että velka
vie vapautesi. Mieti tarkkaan haluatko sen menettää. (En siis tiedä oletko
velalla ostamassa vai käteisellä, mutta muistuttelen varmuuden vuoksi.)
Omaisuudesta seuraa aina huolta, kustannuksia ja korjaustöitä. Tässä
taloussuhdanteessa saattaisi olla kannattavaa odottaa, sillä kiinteistöjen hinnat
voivat laskea.
Mielestäni sinun kannattaisi
ehdottomasti kokeilla ruoan kasvatusta ainakin
yhden kesän ajan ennen kuin ostat maata sitä varten. Mitä jos ruoan kasvattaminen
ei olekaan sinun juttusi? Se on aika raskasta puuhaa. Voisitko ajatella
liikkuvasi muuten luonnossa ja kerääväsi sieltä syötäviä luonnonyrttejä,
marjoja ja sieniä?
Selvitä onko kyseessä egon
ääni ja ostamisen vimma/halu vai todellinen tarve. Sydämen ääntä ja egon
päähänpälkähdystä on vaikea joskus erottaa toisistaan.
Noin. Nyt kun pääsin
pakollisen ”mieti vielä” puheen yli ja oletetaan, että sinun on todella aivan
pakko omistaa maata niin tässä erilaisia huomioitavia asioita. Nämä
nyrkkisäännöt pätevät myös ympärivuotisen talon hankintaa harkittaessa. (HUOM! Nämä
ovat vain minun mielipiteitäni, ei ole olemassa yksiä totuuksia!)
- Sijainti. Mihin ilmansuuntaan tontti on? Mistä aurinko nousee? Missä se paistaa kello 9? Entä kahdeltatoista tai iltapäiväviideltä? Onko tontti varjoinen, onko edessä esim. korkea metsä vai tuleeko tontille aurinkoa koko päivän? Esimerkiksi täälläpäin on rakennettu uusia omakotitaloja sellaiseen notkoon metsän taakse, että talvella asukkaat eivät saa kuin pari tuntia päivänpaistetta.
- Tutustu kaavoitukseen ja kunnan rakennusjärjestykseen. Onko alueella varauksia esimerkiksi ohitustielle, moottoritielle, oikoradalle, turveteollisuudelle? Onko alueella paljon melua? Talvella melu kasvaa, kun lehdet tippuvat puista. Onko lähellä lentokenttä, junarata, teollisuutta tms.?
- Pienilmasto. Päivänpaiste ja pienilmaston lämpötila ovat tärkeitä asioita. Millainen ympäristö alueella on? Onko kukkuloita ja metsää vai avaraa maastoa ja järviä (suojaisaa, tuulista, varjoisaa, paahteista)? Onko tontti rehevä vai karu? Millainen puusto, linnusto, kasvillisuus… Millä kasvuvyöhykkeellä tontti sijaitsee? (Googlaa kasvuvyöhykekartta.) Jos tontilla kasvaa luettelemiasi kasveja, maa on varmaan kunnostettavissa muuhunkin. Käännä lapiolla maasta näyte (peitä kolo nätisti sen jälkeen) selvittääksesi onko kyseessä hiekkainen, kivinen vai savinen maa, onko paksu humuskerros, paljon kastematoja, paljon puiden juuria jne. Kaikkia maalajeja pystyy parantamaan tavalla tai toisella, mutta niissä on omat urakkansa. Mitä muita kasveja tontilla kasvaa? Kasvit ilmentävät eri asioita (tietynlaiset kasvit kasvavat tietynlaisessa maastossa).
- Tontin koko. Haluatko omaa rauhaa vai onko OK, että naapuri on heti vieressä? 2000 neliön tontti on pienehkö. Hehtaari tuo jo paljon rauhaa ja vapautta ja luo mahdollisuuksia laajentaa toimintaa, jos innostuu.
- Mistä vesi tulee tontille (kasvimaalle ja itsellesi)? Järvi, puro? Sadevesi? Oma kaivo? Onko vesi tutkittu (jos on, pyydä nähdä tulokset mustaa valkoisella), onko juomakelpoista? Radon, Arseeni?
- Kulut. Paljonko on kiinteistövero? Lainanlyhennykset, tiemaksu? Kuuluuko tontti viemäriverkoston alueeseen? Sähkö, jätemaksut, tulossa olevat remontit? Matkustuskulut tontille ja takaisin (voi tulla aika kallista ruokaa…).
- Miten jätevesiasiat on hoidettu? (Laki velvoittaa kunnostamaan jätevesijärjestelmät 2016 mennessä ja riippuen harmaiden tai mustien vesien määrästä remontti maksaa noin 2000 - 10 000 e.)
- Liikenneyhteydet. Ovatko liikenneyhteydet hyvät vai huonot?
- Onko tontilla rasitteita? (Eli esimerkiksi tierasite, saavatko naapurit ajaa tonttisi läpi kulkevalla tiellä omalle tontilleen, kesämökilleen tai metsätontilleen).
- Selvitä vakuustilanne, panttikirjat ja kiinnitykset (vähän niin kuin kerrostalon osakekirjat, joita vastaan saa velkaa).
- Millä talo lämpiää? Onko talossa toimiva varaava takka? (Se on tärkeä!) Jos talo lämpiää sähköllä, pyydä nähtäväksesi sähkönkulutusyhteenveto edelliseltä vuodelta ja laske kuinka paljon se lisää elinkustannuksia.
- Kysy kaikkea mahdollista. Älä ujostele.
- Millainen alueen elinpiiri ja kulttuuri on? Ota yhteyttä mahdolliseen kyläyhdistykseen. Tai koputa naapurien oville, käy paikallisessa kaupassa, kahvilassa tai tapahtumassa ja haastattele paikallisia. Kysy onko paikkakunnalla yhteen puhaltamisen henkeä, erilaista kulttuuritoimintaa, mahdollisuus tehdä työtä, millaisia palveluja on saatavilla kuten koulu, pankki, kauppa jne. (Luota vastauksissa kuitenkin omaan harkintaasi.)
- Lue paikkakunnan sanomalehteä ja arvioi fiiliksiä ja mitä paikkakunnalla tapahtuu.
- Tee lomia tai retkiä ko. paikkakunnalle. Arvioi ja tunnustele viihtyisitkö siellä pidempään.
- Kannattaa miettiä mitä sinä tarvitset. Mikä sinusta on ihanteellisin tapa elää? Vertaile eri paikkoja ja mieti miten tontit ja alueet vastaavat mielikuvaasi hyvästä elämästä. Millainen on sinulle paras paikka? Voisitko tehdä parannuksia nykyiseen elämääsi ja jäädä sijoillesi tekemättä isoja hankintoja? Mitä ne parannukset voisivat olla?
Luontoon tutustumiseen ei tarvitse euroakaan rahaa. (Tai jos viljelyspalstan vuokraa, niin 20 euroa kesässä… Lue tämä blogipostaukseni: http://www.kaarinadavis.com/2012/07/terveisia-ryytimaaretkelta.html.Suosittelen ruoan kasvattamisen harjoittelemista vuokrattavalla viljelyspalstalla ja sitten kun kokemusta alkaa karttua, on helpompi tietää mitä haluaa tai mitä ei halua. Ettei suin päin ampaise johonkin ja totea kuinka ei tullut ajatelleeksikaan sitä tai tätä.
Kannattaa tutustua myös nykyisen (ja mahdollisen tulevan) paikkakunnan luonnonsuojelu- ja lintutieteellisen ja kasvitieteellisen yhdistyksen toimintaan ja osallistua heidän kursseilleen ja retkilleen. Sen kautta pääsee tutustumaan hienoihin luontokohteisiin konkareiden opastamana. Oletko liikkunut alueesi luontokohteissa ja selvittänyt mitä ne ovat ja missä sijaitsevat?
Toivottavasti tästä oli
apua, enkä lannistanut. Tarkoitan ohjeillani vain hyvää. Ihanaa, että olet
hurahtanut luonnonläheisiin asioihin! Tsemppiä!! :)