30. lokakuuta 2012

Irti kiireestä ja kulutuksesta

Oletko kuullut Tatsi-lehdestä?
Tatsi-lehden tarkoitus on edistää työttömien nuorten ja nuorten aikuisten elämänhallintaa ja lisätä tietoutta työnhausta ja työelämästä. Lehden aiheita ovat työelämä, työttömän oikeudet, oman talouden hoito, elämäntavat, päihdetietous, asuminen ja yhteiskunnallinen aktiivisuus.

Lehti ilmestyy digitaalisena ja on luettavissa täältä: Tatsi-lehti.

Saana Sandholm haastatteli minua ja teki jutun Irti kiireestä ja kulutuksesta, joka on luettavissa sivulta 23. Kuvat Pispalan portailta otti valokuvaaja Teemu Granström.
 Elämän muuttaminen on portaiden nousemista. Älä katso heti laelle. Jää välirappuselle huilaamaan, jos tuntuu siltä. -KD-


26. lokakuuta 2012

Meidänmetsä Aarre-lehdessä

"Uskon, että ihminen voi sitä paremmin, mitä paremmin luonto voi."
(Onpa hauska siteerata itseään, hih hih). :D 
 Tuija Manneri haastatteli minua viime vuonna näihin aikoihin ja nyt juttu on luettavissa Aarre-lehdestä (9/2012). Hanne Manelius otti valokuvat Meidänmetsästä. :)

24. lokakuuta 2012

Lintujen talviruokinta

Nyt on taas hyvä aika aloittaa lintujen talviruokinta. Se tuo paljon voimia ja iloa jaksaa talven yli.

Postilaatikosta tipahti Eläinmuseon ruokintapaikan seurantalomake ja yhteenveto edellisen talven tutkimuksen tuloksista. On mielenkiintoista lukea mitä eri ruokintapaikoilla on tapahtunut. Ikinä ei voi tietää mitä voi ikkunastaan ja pihaltaan nähdä!


Lauluvaris”. Alueella on ollut v. 2010 alkaen äänivammainen varis, jonka ääntely lähinnä muistuttaa vanhan lankapuhelimen kaksiosaista soittoääntä. Syksyllä 2011 paikalle ilmaantui toinenkin oudosti ääntelevä varis, joka raakkuu sorakielisesti. Niinpä kutsumme ensin mainittua lintua lauluvarikseksi.
Peltopyy. Jostakin ilmestyi peltopyy. Koko talvi sitä ruokittiin kauralla ja ikkunasta ihailtiin. Ilmeisesti suuri ja pitkä kuusiaita tarjosi sille hyvän suojan. Moni tätä paikallista harvinaisuutta yritti päästä näkemään, mutta harva onnistui.
Varpushaukka ja närhet. Kolme närheä oli pikkulintujen lisäksi 18.4.2012 syömässä ruokintapaikalla, kun vanha varpushaukkakoiras lennähti vieressä olevaan koristepihlajaan. Kaikki pikkulinnut lähtivät, mutta närhet nousivat puuhun haukan alapuolelle noin metrin päähän siitä. Yhtenä rintamana ne ojensivat kaulaansa ja liikuttivat nokkaansa uhkaavasti kohti haukkaa samassa tahdissa ylös ja alas. Varpushaukka katseli uhkailua parin minuutin ajan kunnes lensi pois. Joukkovoima auttoi, sillä yhteen närheen varpushaukka olisi ilmeisesti voinut iskeä.
Sarvipöllö yritti 29.2.2012 pyydystää ruokintapaikan lintuja, mutta kaikki yrityksen epäonnistuivat. Nälkiintynyt pöllö löytyi seuraavana päivänä kuolleena.
Paljon nisäkäsvieraita. Ruokinnalla kävi lintujen lisäksi enimmillään viisi oravaa, kaksi rusakkoa, viisi metsäkaurista ja kolme valkohäntäkaurista.
Kauralyhteen hyödyntäminen. Keltasirkut eivät käyneet kauralyhteellä. Kun laskin sen lumelle, rusakot söivät lyhteen latvukset.


Viittaan viime talviseen kirjoitukseeni Harmittoman näköinen tumppu ei ole vaaraton. 
Kuka tahansa lintujen ruokkija voi osallistua ruokintapaikan seurantatutkimukseen, kunhan tuntee tavallisimmat talvilinnut ja -nisäkkäät. Aluksi rajataan seuranta-alue rakennusten, puiden tms. avulla sen mukaan, missä ruokavieraat tavallisesti syödessään ja lepäillessään oleilevat. Tältä alueelta lasketaan tai arvioidaan kaikki linnut ja nisäkkäät, jotka ovat tulleet sinne tarjolla olevan ravinnon houkuttelemina. Mukaan lasketaan myös esim. varpushaukka tai varpuspöllö, jotka vierailevat paikalla pikkulintuja saalistamassa. Tilapäiset kävijät, jotka eivät ole "kiinnostuneita" ruokintapaikasta, ja ylilentävät linnut jätetään pois.

Tarkkailu kestää lokakuun alusta huhtikuun loppuun (lyhyempikin jakso käy). Havainnot ilmoitetaan puolen kuukauden jaksoina. Ohjeita ja lomakkeita saa sivuilta (sivun oikea reuna kohta: Lomakkeet, tallennusohjelma ja ohjeet): http://www.luomus.fi/fi/ruokintapaikkaseuranta

tai osoitteesta:
Eläinmuseo, PL 17 (P. Rautatiekatu 13) 00014 Helsingin yliopisto, p. 09-191 28851

Hyviä lintujen ruokintavinkkejä saa BirdLifen sivuilta: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/talviruokinta.shtml

20. lokakuuta 2012

Päivän ajatus

Meidän ei tarvitse lakata ajattelemasta ongelmia ollaksemme onnellisia, mutta meidän on syytä aika ajoin muistuttaa itsellemme, että tämän päivän ylitsepääsemättömät vaikeudet ovat huomispäivän ratkaistuja ongelmia.

Teemme päivittäin ratkaisuja, jotka määräävät elämämme suunnan. Ei kukaan – olipa hän kuinka viisas tai kokenut tahansa – voi aina tehdä oikeaa ratkaisua. Erehtyminen ei ole mikään häpeä. Häpeä on siinä, että emme opi erehdyksistämme, ettemme toivu tappiostamme, ettemme ryhdistäydy, karista menneitä mielestämme ja yritä uudelleen.

  - Ann Landers-

15. lokakuuta 2012

Kaaos kuriin

Ystäväni tietävät, että rakastan organisointia. Kun heidän kotinsa kaaoskynnys ylittyy, he huutavat minut hätiin. Ystäväni laittoi viestiä viime viikolla: ”Ehditkö tulla auttamaan kaaoksen taltuttamisessa?”. Totta kai, himohommaani. Vietin viikonlopun ystäväni luona järjestellen tavaroita. Aloitin vaihtamalla hänen työhuoneensa kaluston toimivimpiin paikkoihin ja järjestin systeemin, jolla huone on jatkossa helpompi pitää järjestyksessä.

Kun tavarat ovat hukassa, käytämme aikaa niiden hakemiseen ja etsimiseen, unohdamme maksaa laskut, lykkäämme asioita eteenpäin ja hukkaamme aikaa ja rahaa. Elämä on vaativaa, siksi arkisista toistuvista asioista kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman yksinkertaisia ja sujuvia. Kannattaa perustaa ”Kodin kontrollikeskus.” Sen avulla koti ja työ, elämä, on helpompi pitää järjestyksessä.

Vinkkejä ”kontrollikeskuksen” perustamiseen:
  • Tärkeintä on löytää joka tavaralle oma paikkansa. Laita samantyyliset tavarat samaan paikkaan ja pidä niitä käytännöllisissä paikoissa. 
  •  Perusta pieni kotitoimisto, jossa säilytät postia, laskuja ja tärkeitä papereita. Tilan ei tarvitse olla suuren suuri, ikkunalauta, keittiön vetolaatikko, tiskipöydän kulma tai vaikkapa työkalupakki riittää tähän mainiosti. Säilytä tässä paikassa kirjekuoria, postimerkkejä, teippiä, klemmareita, kyniä, paperia, saksia, laskukonetta, viivoitinta, mittanauhaa, nastoja, sinitarraa, jatkuvatäytteistä ostoslistaa, kalenteria, kolikkokassaa, lompakkoa, avaimia jne. Asiat on helpompi hoitaa, kun tavarat löytyvät ja ovat aina samassa paikassa. 
  • Älä käytä tärkeää pöytälaskutilaa tai näkyviä paikkoja sellaisten tavaroiden säilyttämiseen, joita tarvitset harvoin. Harvemmin käytettäviä tavaroita on helppo säilyttää erilaisissa tavaransäilytyslaatikoissa hankalammissa paikoissa. Nimeä kuitenkin laatikot selvästi, jottei sinun tarvitse penkoa joka laatikkoa auki hakiessasi sulaketta, vaihtolamppua, työkaluja tai muuta sellaista.
Elämän yksinkertaistaminen ja järjestäminen on helppoa, kun vain tarttuu toimeen! Mutta mistä aloittaa?
  • Valitse yksi huone, josta aloitat. Jos kaaos on liian suuri, älä yritä järjestää koko huonetta vaan jaa huone osiin: järjestä yksi vetolaatikko, yksi hylly, sohvapöytä tai yksi nurkka, astiahylly tai maustehylly. Sitten on vain otettava itseään niskasta kiinni ja aloitettava. 
  • Kysy jokaisen tavaran kohdalla: Onko se tarpeellinen? Rakastanko sitä? Onko se kaunis? Kyseessä on tavarainventaario. Mitä kaikkea omistat? Miksi? On tavaroita, joita ilman olisi vaikea elää ja joita ilman ei tahdo elää, mutta on myös paljon tavaroita joilla ei tee mitään. Kysy itseltäsi: ”Mikä olisi kauhein tilanne mitä voisi tapahtua, jos pistäisin tämän kierrätykseen? Mullistuisiko maailma vai tapahtuisiko mitään? 
  • Jos sinun on vaikea luopua tai järjestää tavaroitasi, pyydä kaveri apuun. 
  • Kahlaa tavarat läpi vain kerran. Varaa laatikoita ja jätesäkkejä, joihin keräät roskat, kierrätettävät, ystäville annettavat, lahjoitettavat, myytävät, varastoitavat tai toiseen huoneeseen menevät tavarat ja niin edelleen. 
  • Pistä tavarat suoraan oikeisiin laatikoihin ja pusseihin, jottei kauhea kasa ole odottamassa projektin lopettamista (jolloin ei jaksa enää tehdä mitään). 
  • Päätökset kannattaa tehdä nopeasti: pidätkö vai luovutko. 
  • Jos joistain tavaroista on vaikea luopua, pistä ne puoleksi vuodeksi laatikkoon ja pistä laatikko pois silmistä. Jos et ole ottanut tai kaivannut laatikosta mitään puoleen vuoteen, pistä se pois. 
  • Muista kierrätys! Tavaroihin on käytetty paljon materiaalivirtoja ja luonnonvaroja. 
Kun olet päättänyt mitkä tavarat haluat pitää, sinulla pitäisi olla siisti huone/koti, jossa on vain kauniita, rakkaita ja tarpeellisia tavaroita. Järjestä tavarat niin, että niille löytyy oma paikkansa. Näin koti on helpompi pitää järjestyksessä. Lopuksi pidä huolta, että kaikki perheessäsi tietävät mihin mikäkin tavara kuuluu ja mistä sen löytää, joten ei jää epäselvää tai tule mielipahaa. Kun tavaraa käytetään, se palautetaan sille kuuluvalle paikalle.

6. lokakuuta 2012

Kohtalosi on seuraus ajatuksistasi

Ajatuksesi eli itsellesi lausumat sanat ja virkkeet kuvaavat asenteitasi ja samalla luovat niitä. Siitä seuraa tekeminen. Olet juuri sitä mitä ajattelet: tämän päivän tilanteessa olet eilisten ajatustesi saattelemana, huomiseen siirryt tämän päivän ajatuksin ja valinnoin. Tuntemattoman filosofin laatiman mallin mukaisesti näin:

Kylvä ajatus, niitä teko.
Kylvä teko, niitä tapa.
Kylvä tapa, niitä luonne.
Kylvä luonne, niitä kohtalo.

Onnellinen on se, joka voi tehdä toiset onnelliseksi. Joka ahneesti säilyttää onnen itsellään, menettää sen. Jos tietäisit, kuinka vähän tarvitset tullaksesi onnelliseksi, et olisi koskaan levoton.
-Axel Friedenholm-