6. maaliskuuta 2013

Kun tiedostaa pelkonsa, on helpompi olla rohkea.

Oravanpyörästä hypännyt törmää usein toisten mutta kun –syihin:
”Minäkin haaveilen hyppääväni oravanpyörästä…
mutta kun olen liian uupunut muuttaakseni elämääni,
mutta kun sitten minulle ei kertyisi eläkettä,
mutta kun ne vaimo ja lapset…

Elämäntapamatkaaja Päivi Kannisto kertoo kirjassaan Elämäni nomadina kuinka hän alkuun rohkaisi muita miettimään elämänvalintojaan, mutta hänen intonsa laimeni, kun hän huomasi yritystensä johtavan psykologiseen peliin. Päivi Kannisto kirjoittaa: 

Transaktioanalyytikot Ian Stewart ja Vann Joines ovat nimenneet sen kyllä-mutta –peliksi. Minun tehtäväni oli keksitä pelissä keinoja, joilla keskustelukumppani voisi toteuttaa unelmansa ja vastapuoli torppasi ehdotukseni järjestään kyllä-mutta –lauseella:

Talollinen: ”Voisinpa matkustaa. Kyllä se olisi unelmaelämää.”
Nomadi: ”Mikset matkustaisi?”
Talollinen: ”Kyllähän minä sitä olen miettinytkin, mutta kun muutimme juuri perheen kanssa tähän uuteen taloon ja nyt on laina maksettavana.”
Nomadi: ”Jos myyt talon, saat hyvät matkarahat. Ulkomailla elää halvemmalla.”
Talollinen: ”Niinhän se varmaan on, mutta vaimo ja lapset eivät oikein lämpene ajatukselle. Lapsille kaverit ovat niin tärkeitä puhumattakaan tutusta ja turvallisesta elinympäristöstä. Jälkikasvu pakottaa konservatiivisuuteen.”

Peli jatkui samaan tapaan loputtomiin, kunnes minulta loppuivat keinot tai kärsivällisyys. Silloin juttukumppani saattoi vapautua syyllisyydestään ja todeta voitonriemuisesti: ”Minähän sanoin. Ei se onnistu.” 
                                                      ***

Olen käynyt lukuisia samankaltaisia keskusteluja. Kärsivällisyyteni ei ole kuitenkaan loppunut. Toivon, että kokemuksistani on apua toisille, mahdollisesti vastaavanlaisessa tilanteessa oleville. Elämänmuutos on helpompaa, kun näkee mutta kun -syiden taakse.

Toivoin aikoinani kipeästi elämänmuutosta, silti pelasin ”mutta kun” tai ”kyllä mutta”-peliä, koska pelkäsin. En tiennyt mitä rupeaisin tekemään ”isona”. Pelkäsin, että muutoksen myötä ihmiset luulisivat minun tulleen hulluksi. Koin, ettei minulla ollut mihinkään aikaa, edes lepäämiseen, saati elämänmuutokseen. Pelkäsin, että mikään ei menisi oikein. Keksin tuhat syytä miksi en voisi tehdä elämänmuutosta. Syyllistin itseäni, pelkäsin olevani laiska ja itsekäs.

En tiennyt mitä minun olisi pitänyt tehdä oravanpyörästä päästäkseni ja mitä se ”oravanpyörättömyys” edes olisi, joten kaikki elämänmuutoksen eteen tehtävät ”uhraukset” tuntuivat suhteettoman suurilta ja turhilta, kun ei voinut olla varmuutta kannattaisiko mikään.
Oli helpompi takertua vanhaan, vaikka siinä oli paha olla. Ristiriitainen tilanne ahdisti. Vuosien aikana olen tullut siihen tulokseen, että ahdistus tulee siitä, kun ei toteuta haaveitaan, eikä uskalla valita sitä vaihtoehtoa, joka vaatii enemmän rohkeutta.  

Elämänmuutos on helpompaa, kun ymmärtää, että valtaosa ihmisen toiminnan motiiveista perustuu pelkoon. On kritiikin pelkoa, naurunalaiseksi joutumisen pelkoa, ulkopuolelle jäämisen pelkoa ja tuntemattoman pelkoa. Pelkäämme torjuntaa, häviämistä, hylkäämistä ja pimeää. Mitäpä me emme pelkäisi? Ihmiset ovat kaiken lisäksi hanakoita arvostelemaan, joka ei tee asiaa yhtään helpommaksi. 

Kun tiedostaa pelkonsa, on helpompi olla rohkea.
  • Seuraavan kerran, kun käytät ”mutta kun”-veruketta, mieti mitä pelkäät.
  • Lakkaa kylvämästä itse-epäilyn siemeniä ja kastelemasta niitä. Kitke ne pois ja istuta rohkeuden kukkia tilalle.
  • Lakkaa kuuntelemasta toisten arvostelua. Kyseessä on sinun elämäsi.  
  • Lakkaa hakkaamasta itseäsi lekalla päähän.
  • Tee joka päivä jotain kivaa, joka houkuttelee iloista ja hyvää mieltä ja vahvistaa kulkemistasi oikeaan suuntaan. 
  • Anna ilon pulputa. Keskity näkemään asioiden hyvät puolet. 
  • Ajattele myönteisesti:Se tulee onnistumaan, koska…Voin tehdä sen, koska... Löydän aikaa, tekemällä näin… Mitä jos kaikki meneekin juuri niin kuin suunnittelin (tai vielä paremmin)? Se tulee olemaan upeaa!
 Joka kerta, kun et seuraa sisäistä ääntäsi, tunnet energian vähenemisen, voiman katoamisen, koet tunteen henkisestä kuolemasta.
 Shakti Gawain