Uskon, että masennus tai henkinen pahoinvointi johtuu luonnosta vieraantuneesta elämäntavasta. Luonnon ja ihmisen hyvinvointi (tai pahoinvointi) kulkevat käsi kädessä. Kaikki mitä teemme vaikuttaa jollakin tavalla luontoon – sen kautta myös metsiin ja lintuihin.
Hiilijalanjäljistä ja ekotehokkuudesta puhuttaessa liikutaan aina jotenkin luonnosta irrallaan olevalla abstraktilla tasolla, jota on vaikea käsittää. Metsät ja linnut on helpompi ajatella "konkreettisena luontona, joka on tuolla jossain". On helppo tehdä kodin remontti, harrastaa muotia, sisustusta ja stailausta, jos ei tiedosta niiden takana olevia luonnon materiaalivirtoja ja vaikutuksia ympäristöön. Kuluttamamme eurot kuluttavat aina jollakin tavalla luonnonvaroja ja luontoa. Jokapäiväiset valintamme vaikuttavat siihen millainen ympäristömme on. Jos ihmisillä ei olisi niin kovaa vetoa kuluttamiseen ja shoppailuun, valtavien ostoskeskuskompleksien ja tavaroiden tilalla olisi luontoa, metsiä ja lintuja ja meillä olisi vähemmän ympäristöongelmia (ja mielenterveys- ja rahaongelmia).
Siksi kirjoitan blogissani elämänhallinnasta ja hyvinvoinnista. Elämän yksinkertaistaminen on parasta luonnonsuojelua (ja itsemme suojelua). Yksinkertaistaminen lisää elämänhallintaa ja tuo aikaa ajatuksille. Kun opimme tuntemaan itseämme ja tekojemme vaikuttimia paremmin, on helpompi olla riippumaton ulkoisesta paineesta. Ei ole tarvetta paikata surua, ahdistusta tai huonoa itsetuntoa materiaalisilla asioilla. Jää aikaa ihmetellä ja ajatella – ja toimia – toisin, muun muassa metsien ja lintujen hyväksi.
Niin kauan kuin pidämme itsemme kiireisinä oravanpyörässä, ei ”elämän ihmettelyyn” jää voimavaroja. (Se lienee jatkuvaan kasvuun perustuvan yhteiskunnan tarkoituskin: pitää ihmiset kiireisinä ja työteliäinä, jotta he ostaisivat kaikkea rojua ja elämää ”helpottavia asioita”, joita he eivät alkuunkaan tarvitsisi, jos he eivät olisi niin rasittuneita.)
Mitä voin tehdä metsien ja lintujen (=luonnon) hyväksi?
- Luo luonnonläheisempi elämäntapa.
- Yksinkertaista.
- Kiinnitä huomiota rahankäyttöösi ja sen kautta kulutustottumuksiisi ja elämänvalintoihisi. Rahan käyttö kuvastaa arvoja.
- Havahdu katsomaan ympäristöäsi, vietä aikaa luonnossa. Opettele tunnistamaan lintuja ja tuntemaan luontoa.
- Eläimet viihtyvät paikoissa, joissa on lajikirjoa: erilajisia ja ikäisiä puita, pensaita, kasveja, hallittua hoitamattomuutta ja luonnontilaisuutta. Luo ympärillesi monimuotoisuutta. Tee pihastasi, puistosta, kaupunkiympäristöstä paikka, josta löytyy luonnoneläimille suojaa, ruokaa ja juomaa. Istuta nurmikon tilalle marjovia puita ja pensaita, kukkivia kasveja, ikivihreitä ja lehtipuita.
- Ripusta linnunpönttöjä. (Myös puistoihin, metsiin, kaupunki- ja teollisuusympäristöihin. Oman pihan puute ei ole este.)
- Harrasta eläinten talviruokintaa. (Jos asuinalueesi pihassa ei saa ruokkia lintuja, vie ruokintalaite esimerkiksi läheiseen metsään.)
- Tue Luonnonperintösäätiön toimintaa. Anna joulu-, syntymäpäivä-, valmistujais-, nimipäivälahjaksikin pala ikimetsää.
- Osallistu järjestötoimintaan:
- Ryhdy (edellä mainittujen) yhdistyksen aktiiviksi. Mene kokouksiin päättämään asioista, osallistu tapahtumiin. Yhdistykset tarjoavat koulutuksia, retkiä ja saat lisää tietoa miten monin eri tavoin voit toimia metsien ja lintujen hyväksi.
- Seuraa asuinalueesi kaavoitusta. Jätä mielipiteitä ja lausuntoja. Virkamiehet ja päättäjät ovat välillä ihan ulalla. Silti he ovat päättämässä elinympäristöstämme (kaivokset, louhokset, turveteollisuus, erilaiset rakennushankkeet, ”maisemanhoitoilmoitukset” jne.). Päättäjät tarvitsevat kuntalaisten valvontaa ja ohjausta.
- Äänestä. Mieti tosi tarkkaan ketä. (Tai asetu itse ehdolle.)
- Opeta lapsiasi, lapsenlapsiasi (kaikkia läheisiäsi) rakastamaan ja kunnioittamaan luontoa.
- Kirjoita mielipidekirjoituksia, blogitekstejä, keskustele kahvipöydässä ja ohjaa ihmisten huomio metsiin ja lintuihin. Kuvaile avoimesti tunteitasi niitä kohtaan ja kerro miten paljon iloa ne tuovat. Kuvaile itsellesi rakasta paikkaa ja kerro sen positiivisesta ja tärkeästä merkityksestä. Ihmiset vaalivat sitä mitä he pitävät tärkeänä.
- Näe oma tärkeä tehtäväsi yleisen asenneilmaston muokkaajana ja havahduttajana. Elämässä on toivoa, kun itsellä on tärkeä, hyödyllinen tarkoitus ja ihanne, jota kohti kulkea.
- Älä vajoa toivottomuuteen tai masennukseen, jos lähiympäristösi luonto uhkaa tuhoutua (tai tuhoutuu). Toimi, tee jotain. Meidän jokaisella, pienimmälläkin, teolla on merkitystä. Pienet asiat ovat isoja asioita.
- Lakkaa olemasta oman elämäsi sivustaseuraaja. Jos näet jossain epäkohdan, älä kysele miksi kukaan ei tee mitään, katso peiliin ja mieti mitä voit itse tehdä.
- Vinkkaa toimittajia ja toimituksia ihanista luontoaiheista tai kerro mikä epäkohta vaatii tarkastelua.
- Linkitä tämä blogikirjoitus eteenpäin.
- Luo vahva itsetunto. Älä ole sosiaalisten paineiden tai materiaalisten oikkujen vietävissä. Sinä päätät ajatuksistasi, ei kukaan muu.
- Seuraa kaupungilla liikkuessasi lintuja, älä näyteikkunoita.
- Suuntaa metsään, älä ostoskeskukseen.
- Tee lahjoitus ja/tai testamentti, jossa annat omaisuuttasi esimerkiksi Luonnonperintösäätiölle, WWF:lle tai muulle instanssille, joka suojelee metsää ja lintuja.
Voisin jatkaa tätä listaa vaikka kuinka pitkään. Kaikki liittyy kaikkeen. Kun liikut luonnossa, käyt yhdistysten järjestämillä retkillä ja näet elämänvalintojesi vaikutukset, keksit monia tapoja toimia metsien ja lintujen (ja itsesi) hyväksi.