9. helmikuuta 2015

Arkistoinnin eriskummallisuuksista: V niin kuin Varis vai R niin kuin Ruskosuohaukka?



Liittyyköhän se Suomen pitkään pimeään talveen, että vuoden varrella kertyviin erilaisiin tehtäviin ajattelee palaavansa talvella? Haluaisin nauttia keväästä ja kesästä täysillä ja olla mahdollisimman paljon ulkona luonnossa. Järjestän valokuvat sitten talvella. Käyn paperini läpi sitten talvella. Opettelen arkistoimaan sitten joskus

Sitten tuli talvi ja odotin että tulisi vieläkin talvempi. Jonain oikein kylmänä päivänä sitten istuisin takkatulen lämmössä ja järjestelisin. Mutta tänä talvena sellaista kylmää jaksoa ei tullut. Tämä on ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, että komposti ei ole jäätynyt talvella.



Tammikuussa havahduin viherpeippojen ennätysaikaiseen lauluun. Päivät valostuvat vauhdilla. Tajusin, että talvi on kohti ohi ja muuttolinnut ovat täällä tuossa tuokiossa. Oli kiireesti ryhdistäydyttävä. Olen nyt määrätietoisesti tehnyt joka päivä jotain edistyäkseni ”talven” hankkeissani ja ottanut ison askeleen vuosien arkistohaaveissani.



Tykkään organisoimisesta ja asioiden pitämisestä järjestyksessä ja yksinkertaisina, minulla on kuitenkin yksi ISO kompastuskivi johon mukkaan joka kerta. En ole koskaan osannut arkistoida järjestelmällisesti. Kuten aiemmin on varmaan tullut todettua, olen varsinainen paperihamsteri. Leikkaan talteen artikkeleita, kirjoitan muistiin oivalluksia ja ajatuksia erilaisille taskussani oleville muistilapuille ja suttupapereille. Valokuviakin on kertynyt vuosien varrella paljon. Kaikki ovat olleet sikin sokin sekaisin.

Kansioni ovat pursunneet kohdista E niin kuin Eläimet, M niin kuin Metsä tai I niin kuin Inspiroivia juttuja. Sitten olen joutunut kahlaamaan kaikki paperit läpi karhua, oravaa ja näätää myöten, löytääkseni tietoa vaikkapa ilveksestä tai kaikki ”Inspiroivat artikkelit” löytääkseni Eeva Kilven haastattelun, jossa on hänen kaunis runonsa.



Viime viikot olen luonut järjestystä, mutta hidasta se on. En mitenkään tahdo ymmärtää mikä juttu kuuluu minkäkin otsikon tai kategorian alle. Jos on esimerkiksi valokuvia varisten ja ruskosuohaukan kohtaamisesta, laitanko ne kohtaan V niin kuin Varis (ja sen Varislinnut-otsikon alle, joka puolestaan on Linnut-pääotsikon alla)? Vai kohtaan R niin kuin Ruskosuohaukka (joka menee Haukat-otsikon alle… vai pitäisikö sen olla P niin kuin Päiväpetolinnut-otsikon alla)?
Ruskosuohaukkakoiras väistää variksen hyökkäystä. Taustalla nykyinen avohakkuu, muistoissa "suppilovahvero- ja eläinten kotimetsä".
Kaikki riippuu siitä millaisella mielikuvituksella olen varustettu sinä päivänä, kun etsin arkistoimiani juttuja. Tai millaisella logiikalla varustettu sinä päivänä kun olen niitä arkistoinut. Jospa ajattelin silloin löytäväni nämä kuvat kohdasta P niin kuin Puolustus tai K niin kuin Kesä 2013?
Kesäkuussa ruskosuohaukkakoiras saalistaa sekä hautovalle puolisolleen että itselleen. Varisemot koettavat ajaa haukkaa kauemmas, etteivät niiden toukokuussa kuoriutuneet poikaset päädy haukan ruokalistalle.
  
Haukka jatkaa ruoan etsimistä toisten lintujen hätyyttelyistä huolimatta.
Arkistointihommia piisaa vielä paljon, mutta paperi- ja valokuvakansioni ovat nyt jo jossain määrin hallittavampia. Se on minulle iso edistysaskel ja ennaltaehkäisee rästihommia muodostumasta jatkossa niin paljon.  


Tärkeitä talven oivalluksia: Tee ei-kiireelliset rästihommat syksyllä. Ei talvella vaan jo loka-marraskuussa. Kuuntele viherpeippoja ja ole valmiina keväälle jo tammi-helmikuussa. Älä suhtaudu arkistointiin liian vakavasti vaan jätä sinne eriskummallisuuksia. Paksu kohta saa edelleen jäädä kohtaan U niin kuin Unelmat. Pöyhi, selaa ja käytä sitä kohtaa usein ja tee joka päivä jotain saavuttaaksesi unelmasi.