Kirjoittelenpas vielä roska-asioista. Olen nimittäin vuosikausia miettinyt sitä mitä Suomessa ja suomalaisten siisteyskulttuurille mahtoi tapahtua joskus 90-luvun puolivälin tienoilla.
Isäni suunnitteli reissua Suomeen 90-luvun alussa. Lähetin hänelle valokuvakirjan Tampereesta, että hän näkisi vähän minne oli tulossa. Isän ensimmäinen kommentti oli: ”
Miten puhtaat ja siistit kadut! Eihän tuo ole todellista.” Sitten hän keksi selityksen: ”
Siellä on varmaan tarkoituksella siivottu etukäteen, kun on tiedetty, että kirjan valokuvaaja liikkuu kaupungilla.”
|
Olen säästänyt vanhan kartaston välissä tällaisia lehtileikkeitä 90-luvun alun kaupunkilehdestä. Täytyyhän näillekin hamstrauksille jotain käyttöä saada... Jokainen Tampereella käynyt voi miettiä miltä ko. paikat tänä päivänä näyttävä. |
Minua nauratti tuollainen kulttuurieron tuoma ajatus. En tiedä mitä olisin sanonut vakuuttaakseni isäni siitä, että Suomessa on aina niin siistiä. Hän ei uskonut minua. Sitten hän tuli Suomeen ja näki sen omin silmin. Ihmettelystä ei tullut loppua. Ihmiset todellakin käyttivät roska-astioita! (Mutta sitä hän ei ymmärtänyt, että ihmiset yleisesti räkivät kadulle.
Järkyttävää!)
|
Ei näkynyt roskia ei. |
Siitä ei mennyt kuin muutama vuosi, kun roskia ruvettiin heittämään maahan ja siitä lähtien se on ollut yhtä jyrkkää alamäkeä. Tampereella perustettiin vuonna 2007 siisteyskampanja, kun kaupunki oli räävittömässä kunnossa joka viikonlopun jälkeen. Siisteyskampanja on auttanut hiukan, mutta kaukana ollaan menneen maailman ”itsestään selvästä siisteydestä”.
|
Tää oli aika rankka. Kahvia on saapunut. Kuva on rautatieaseman vierestä. |
Mitähän tuolloin 90-luvun puolivälissä tapahtui? Tuliko juuri niihin aikoihin muotiin ”ulkoiluttaa mäyräkoiria” (12 lasista olutpulloa pahvipakkauksessa)? Vai onko silloin katukuvassa alkanut liikkua sellainen nuorempi ikäpolvi, jolle ei opetettu koulussa ja kotona siisteyttä? Vai mitähän ihmettä silloin on tapahtunut? Muutos on ollut joka tapauksessa järisyttävä.