10. kesäkuuta 2015

Ota tuhka talteen


Tässä koostevastaus erilaisiin tuhkaan esittämiinne kysymyksiin: 

Vuoden mittaan kertyy paljon tuhkaa, jos taloa ja saunaa lämmittää puilla. Tuhkaa ei saa heittää pois, se on arvotavaraa! Tuhka sisältää ravinteita ja hivenaineita, joita puut ovat kasvaessaan ottaneet ilmasta ja maasta. Puhdas puutuhka (ei roskien polttamista) kuuluu takaisin luontoon, ei roskiin.  
Minä tyhjennän takassa syntyvät tuhkat vanhaan maitotonkkaan. Kuuma tuhka täytyy säilyttää kuumuutta kestävässä astiassa. Kun tonkka on täynnä jäähtynyttä tuhkaa, tyhjennän sen kasvihuoneen nurkassa varastoimaani jätesäkkiin. 

Vuosia sitten eräs ystäväni oli juuri muuttanut maalle ja opetteli lämmittämisen saloja. Hän tyhjensi kuumat tuhkat ja hiilet muoviämpäriin ja vei ämpärin ulos terassille. Ystäväni puolisoineen heräsi yöllä toisen kerroksen makuuhuoneessaan siihen, kun liekit löivät ikkunan takana. Muoviämpäri oli sulanut ja terassi ja seinä syttynyt tuleen. Onneksi he saivat palon sammumaan (ilman palokunnan apua) ja selvisivät suhteellisen pienillä pintavahingoilla.

Tuhka on emäksistä. Ennen vanhaan tuhkasta keitettiin vahvasti emäksistä lipeää, jota käytettiin siivoukseen ja puhdistamiseen. Tuhka nostaa maan pH-arvoa ja lisää maan alkuaineita. Kasvien kasvun kannalta tärkeitä alkuaineita ovat: typpi, fosfori, kalium, magnesium, kalsium, rikki, rauta, molybdeeni, kupari, magnaani, sinkki, boori ja kloori. Tuhkassa on nuo kaikki paitsi typpeä (& klooria ja sinkkiä), joka on vapautunut ilmakehään puun palaessa.

Maan hyvinvoinnissa keskeisintä on ravintokierto, ettei ryöstä maalta, vaan palauttaa ravinteet takaisin ja saa aineet pysymään jatkuvassa kierrossa. Kun maan happamuus vähenee tuhkan ansiosta, maaperän kemialliset reaktiot ja maa-ainesten hajotustoiminta vilkastuu ja lierot ym. innostuvat.

Tuhka sisältää myös kadmiumia (joka on raskasmetalli) ja tuhkan vaikutus maahan on pitkävaikutteinen (vaikutukset maahan ja kasvuun näkyvät kunnolla vasta tuhkan levitystä seuraavana vuonna ja sen vaikutus jatkuu vuosia eteenpäin), joten sitä on käytettävä varovasti. Tuhka on painavaa ”pölyiseen olomuotoonsa” nähden, joka kertoo miten tujua tavaraa se on. Tuhkan ravinnepitoisuus vaihtelee sen mukaan millaista puuta on poltettu, joten on vaikea antaa tarkkoja annostelumääriä.

Tuhkaa käytetään noin 100 -150 grammaa (tai noin neljä viisi kourallista) per puu tai pensas. Aarille (= 100 neliötä, 10 x 10 m) riittää 3-5 kiloa, maan peruskunnostamisvaiheessa noin 10 kg/ aari.  
Tuhkaa voi käyttää kasvimaalla, pensasaitojen juurelle, sirotella takaisin metsään, pellolle jne. Nurmikolle sitä ei todellakaan kannata levittää, ellei halua viettää koko kesäänsä leikkaamalla nurtsia! Nou nou!

Minä levitän tuhkan luontoon aikaisin keväästä lumihangen päälle, koska silloin hyönteiset nukkuvat vielä. Ajattelen niin, että jos nyt kesällä levittää sitä, hämähäkit ja hyönteiset saavat tuhkaa selkäänsä ja seittihinsä ja se aiheuttaa sitä kautta paljon harmia pieneliöstölle. Kesällä levitettäessä tuhka jää myös ruohojen ja kasvien päälle eikä mene suoraan maahan. Suosittelen perustamaan "tuhkajemman" (tynnyri, jätesäkki tms.) johon voi kerätä vuosittain kertyvät tuhkat. (Jos tuhkan seassa on puissa olleita rautanauloja tms. ne voi siivilöidä pois ja laittaa rautametalliin kiertoon.)

Kesälläkin voi tuhkaa käyttää, mutta sitä ei kannata levittää silloin yhtä laajoin kädenheitoin kuin hangen päälle vaan käyttää ”täsmäiskuin”. Lapsuudestani muistan kuinka mummoni tyhjensi keittiön liedestä syntyneen tuhkan ja pannukahvinpurut marjapensaiden juurelle. Joka aamu eri paikkaan. Tuhkaa voi siis laittaa lehtipuiden, hedelmäpuiden ja marjapensaiden juurille. Kasvimaalla mm. sipulit ja nauriit pitävät tuhkasta. Tuhka karkottaa myös ”hyppiviä kirppoja” kaali- ja ristikukkaisista kasveista.  

Tässä yksi puun istutus -postaukseni, jossa demonstroin tuhkan käyttöä: http://www.kaarinadavis.com/2013/11/nain-istutat-puun.html


Toivottavasti nämä vinkit auttoivat! :)