Ääni toistui kolme kertaa, jona aikana lähestyin rantaa varovasti koettaen paikallistaa äänen lähdettä. Kysyin: ”kuka täällä on?” Kukaan ei vastannut ääntelyin, mutta maassa parin metrin päässä minusta alkoi möyrintä.
Näkyykö ketään? Kyllä siellä joku on. |
Muutaman sekunnin ajan koetin ymmärtää mitä näen. Maassa mongerteli jokin vaalea pötkäle. Ensin tuli mieleen jokin vaalea valtavan kokoinen toukka. Mutta se osoittautui sammakoksi! Sen kosteaan ihoon oli tarttunut keltaisia haavanlehtiä ja siksi se näytti aivan joltain muulta. Sammakko oli hidas kuin mikä, se oli puolijäässä. Sammakot ovat vaihtolämpöisiä ja ulkolämpötila vaikuttaa olennaisesti niiden elämään.
Seurasin tilannetta ja mietin pitäisikö minun tehdä jotain vai olisiko parempi olla puuttumatta. Toisaalta sammakko oli huutanut(!). Minusta se oli hätääntynyt huuto. Sammakko oli rannalla ja tulkitsin sen pyrkivän järveä kohti, mutta järvenrannan vesi oli jo jäässä. Sammakoiden talvehtimisista tiedetään edelleen verraten vähän, mutta päättelin, että se saattaisi olla hakeutumassa järven mutapohjaan talvehtimaan tai hakiko se maaonkaloa?
Menin veden äärelle ja rikoin jäähän reiän ja koversin paksulla oksalla rantamutaan väylää. Sitten otin kohtalon, eli jääkylmän kalikka-sammakon, omiin käsiini ja siirsin sitä 20 metriä länteen päin mutaväylän viereen. (Päättelin, että sellainen matka olisi vienyt jäiseltä sammakolta vähintään vuorokauden.) Siitä sammakko saisi itse päättää menisikö veteen vai pysyttelisikö kuivalla maalla. Naamioin sammakon kevyesti haavanlehdillä. Toivotin sille hyvää elämää ja toivoin tehneeni oikein.
Huom. ennen tätä siirto-operaatiota odotin, että pihalla liikkuvat varislinnut (naakat, harakat ja varikset) olivat lentäneet metsän taakse, jotten paljastaisi niille sammakon paikkaa.
Illalla kävin katsomassa: lehdet olivat paikoillaan, mutta sammakosta ei ollut jälkeäkään. Ehkä se oli mennyt jään alle horrostamaan?
Pieni ja hento ote. Hyvää talvihorrosta, Pikkuinen! |
Ja
sitten vielä yksi hassu juttu. Otin käyttööni taas yhden niistä aitasta löytämistäni vuosikymmeniä vanhoista
Tampella-paperilehtiöistä. Otan niistä aina päällimmäiset sivut pois, kun ne ovat ajan
patinoimia ja likaantuneet. Mitä ensimmäisten sivujen alle olikaan
kätkeytyneenä? Muistoja lapsuudesta!
Sitä
mietin kuka tämän ostos/talouslistan on kirjoittanut. Luultavasti isoenoni
Niilo. Makkara, lotto, kakut, pulla ja viina. Siinäpä tärkeimmät. Sellaista se aika
oli.
|