10 syytä miksi en ole Facebookissa, Whatsapissa, Instagramissa... (tai mitä kaikkia niitä onkaan...) - ja miksi minulla ei ole älypuhelinta.
On kuutisen vuotta siitä kun lähdin pois Facebookista. Näiden vuosien aikana peruskäsitykset arjesta ja tietotekniikasta ovat muuttuneet entisestään ja sen jälkeen käyttöön on tullut älypuhelimia, tabletteja, WhatsAppia, Twitteriä, Instagramia, Snapchatia + paljon muuta.
Ohessa syitä miksi en ole FB:ssä tai muissa sosiaalisissa medioissa (kuin tämän blogin verran) ja miksi olen tietoisesti tyytyväinen ”vanhan” puhelimen omistaja:
FB:ssä on hyviä puolia (katastrofitiedotus, ruokapiirit, kadonneiden eläinten etsintäkuulutus jne.) mutta FB:ssä on valtavasti ikäviä lieveilmiötä, jotka kumoavat hyvät puolet. Liiallisen informaation paineessa kyky asioiden analysointiin heikkenee ja kyky tehdä harkittuja johtopäätöksiä häviää. Näemme arviolta 2-3000 mainosta vuorokaudessa. Vilkuilemme sähköpostia 50–100 kertaa ja puhelinta 150 kertaa päivässä.
2. Teknologian piti tuoda meille aikaa. Sen sijaan se vie sitä."Kun tietotyötä tekeviä ihmisiä altistettiin sähköposteille ja puhelimen pirinälle, heidän älykkyysosamääränsä laski 10 pistettä heidän normaalitasonsa alapuolelle." Prisma-studio 7.10.2014
Aika on korvaamatonta. Ajattelu vaatii aikaa. FB on ajan myrkyttämistä. On käsitettävä mitä pitää kontrolloida ja mitä tulee välttää, jos haluaa säilyttää hyvän olon elämässään. Kaikki kehitys ei ole hyvästä eikä kaikkea teknologiaa ole käytettävä vain siksi että se on olemassa. Kehitys tapahtuu liian nopeasti, elämä muuttuu jatkuvasti monimutkaisemmaksi emmekä ole oppineet sopeutumaan ja karsimaan samassa vauhdissa.
3. Haluan elää häiriötöntä elämää.
3. Haluan elää häiriötöntä elämää.
FB ylikuumentaa ihmisen työmuistia ja häiritsee keskittymistä. Työmuistia tarvitaan uuden tiedon tallentamiseen ja käsittelyyn. FB:ssä ja somessa ajatukset tulevat ulkoa ja valtaavat ajatusmaailmamme. FB, some, älypuhelin ym. katkaisee läsnäolon tässä hetkessä ja houkuttelee priorisoimaan väärin.
4. FB:ssä ollaan sosiaalisen paineen takia: ”Kun kaikki muutkin on siellä.”
4. FB:ssä ollaan sosiaalisen paineen takia: ”Kun kaikki muutkin on siellä.”
Pysyn mielelläni ei-muodollisena, silloin on suuremmat edellytykset (muttei silti taattua heh...) säilyttää terve järkensä. On tärkeää tuntea itsensä ja ymmärtää missä asioissa eroaa muista ihmisistä.
Monet ovat Facebookissa, koska haluavat olla yhteydessä esim. vanhoihin koulukavereihin. Ihmisen evoluutio on tapahtunut aikana jolloin ihmiset elivät pienissä ryhmissä kasvokkain. FB monimutkaistaa elämää. Jos joku kadoksissa ollut haluaa löytää minut tai minä hänet, uskon, että tavoitamme toisemme ilman FB:tä.
”Vahvan ja kestävän identiteetin muodostuminen ei ole itsestäänselvyys, eivätkä kaikki aikuisetkaan ole sitä välttämättä saavuttaneet. Jos olisivat, ei sellaisille, joissa kerrotaan, miten ihmisen pitää pukeutua, miten kalustaa kotinsa, mitä harrastaa ja miten mistäkin ajatella, olisi niin paljon tilaa.”5. Ihmisten elämään kuuluu historia ja muistoihin jääneet ystävyyssuhteet.
- Psykologi Keltikangas-Järvinen
Monet ovat Facebookissa, koska haluavat olla yhteydessä esim. vanhoihin koulukavereihin. Ihmisen evoluutio on tapahtunut aikana jolloin ihmiset elivät pienissä ryhmissä kasvokkain. FB monimutkaistaa elämää. Jos joku kadoksissa ollut haluaa löytää minut tai minä hänet, uskon, että tavoitamme toisemme ilman FB:tä.
”Ihminen kehittyi tuntemaan syvästi vain harvoja ihmisiä kohtaan, lyhyille etäisyyksille ja suhteellisen lyhyitä ajanjaksoja varten; ja nämä ovat yhä ne elämän mittasuhteet, jotka ovat hänelle tärkeitä.”
- Evoluutiobiologi S.L. Washburn
7. Mielihyvä ei ole sama kuin onnellisuus. FB/virtuaalimaailma tarjoaa hetken mielihyvää ja irtiottoa arjesta ja sen vuoksi se koukuttaa ja aiheuttaa riippuvuutta. Päihteidenkäyttäjillä on sentään krapula- ja selviä päiviä joskus. Virtuaalimaailma-koukussa on aina, ellei ole hyvää itsekuria. On helppo langeta houkutukseen ja tehdä kivoja asioita kuin sellaista mikä on vaikeaa tai toisi pitkäaikaisia muutoksia elämäämme.
8. FB/some on päänsekoittaja ja ruokkii egoa. Suhteellisuudentaju ja itsetunto katoavat, tilalle tulee epätasapainoisia ajatuksia ja itsekriittisyyttä ja ne vaikuttavat siihen miten ajattelemme itsestämme ja toisista. On entistä vaikeampi saavuttaa mielenrauha. ”Montakohan peukutusta olen saanut? Näitkö mitä se kirjoitti seinälleen? Onkohan niillä jotain ongelmia? Olipa se muuttunut oudon näköiseksi/lihonut/laihtunut. Kuinka se kehtaa tollasia kertoa (tai) tollasia kuvia paljastaa?(tai) Sen tahtoisin tietää miks se oli poistanut mut kavereistaan. (tai) Nyt mun on varmaan pakko ottaa se kaverikseni, vaikken haluaisi. Tällaisia keskusteluja käydään ihan vakavalla naamalla vaikkapa pikkuserkun entisestä morsiamesta. Ihmiset nostavat itseään toisten ”mokilla ja ei-täydellisyyksillä”.
”Kun pikkuasioista tulee suuria asioita, syntyy tukahtunut yhteiskunta.”
Vertailu ei tee meistä onnellisempia vaan negatiivisempia ja on vaarana muuttua pikkumaisemmaksi, ilkeämmäksi, ylimielisemmäksi ja pelokkaammaksi. FB luo tyytymättömyyttä ja lisää ihmisten tirkistelyn- ja juoruilunhalua. FB:n kautta haetaan kummallista hyväksyntää, jota sieltä ei voi koskaan saavuttaa. Sen seurauksena tulee yhä enemmän ihmisiä, jotka tuntevat itsensä vääränlaisiksi.
9. FB on bisnes, jossa ihmiset ja heidän profiilinsa ovat kauppatavaraa.
9. FB on bisnes, jossa ihmiset ja heidän profiilinsa ovat kauppatavaraa.
Ansaita perustuu mainoksiin, joita myydään mainostajille, käyttäjän iän, harrastusten ja muiden profiilitietojen perusteella. Profiilitiedot eivät poistu lopullisesti Facebookista silloinkaan, kun käyttäjä sulkee tilinsä, sillä tiedon säilyttäminen on yhtiölle halvempaa kuin poistaminen. Yhtiöillä on valtava määrä tietoa käyttäjistä. Tiedot voivat päätyä jatkossa käyttötarkoituksiin, joita nyt emme osaa ajatellakaan.
10. Virtuaalimaailmaan on helppo unohtua.
10. Virtuaalimaailmaan on helppo unohtua.
Tiedämme ettei se ole hyväksi meille, mutta oikea valinta vaatisi mielihyvästä luopumista. Viime kädessä tarvitsemme tunteen, että tekomme edistävät elämää ja tuntuvat oikealta. FB on pääasiassa viihdekäyttöä. Jos viettää FB:ssä pienissä pätkissä vaikkapa puoli tuntia päivässä (saati enemmän), se tekee vuodessa 22 kahdeksan tunnin työpäivää vastaavan ajan. Kuukauden työajan voi taatusti suunnata ja investoida parempiin hankkeisiin. Kun säännöstelee ”teleliikennettään”, kohtaa oman elämänsä ja saa tyytyväisyyttä, levollisuutta, rakentavaa ajattelua ja aikaa.
Mikään ei ole mustavalkoista. Somesta, FB:stä tai älypuhelimista ei suinkaan tarvitse luopua kokonaan, mutta niiden käyttöä kannattaa tarkkailla kriittisesti. Tietokoneet ja puhelimet kannattaa sulkea päivittäin useiksi tunneiksi (tai useiksi päiviksi jne...). Aikaa voi antaa ja lahjoittaa, aika mahdollistaa tietoisesti käytettynä vaikka mitä. Haaskattua aikaa ei saa koskaan takaisin.