Joka tuutissa puhutaan sote-uudistuksesta ja kaikki huomio tuntuu menevän
siihen. Samaan aikaan tehdään isoa ympäristöhallinnon muutosta. Ohjataanko kaikki huomio soteen jotta maakuntauudistuksen tuomat vaarat
ympäristölle jäisivät vähemmälle huomiolle?
Nykyhallitus on suorastaan vastenmielinen. Se on vienyt monia asioita huolestuttavaan suuntaan. Kuinkahan tässä kaikessa käy?
Suomen
luonnonsuojeluliitto on tehnyt animaation siitä millä tavalla tuleva
maakuntauudistus mullistaa Suomen ympäristöhallinnon.
WWF tiedottaa asiasta näin: Ympäristö kärsii, jos maakuntauudistus menee läpi nykymallisena.
**
Maakuntauudistuksen myötä ympäristövalvontaa ja valitusoikeuksia heikennetään ja säädöksiä puretaan. Tulee olemaan yhä vaikeampi seurata, ketkä päätöksiä tekevät, onko heillä sidonnaisuuksia ja ketkä heitä lobbaavat.
**
Maakuntauudistuksen myötä ympäristövalvontaa ja valitusoikeuksia heikennetään ja säädöksiä puretaan. Tulee olemaan yhä vaikeampi seurata, ketkä päätöksiä tekevät, onko heillä sidonnaisuuksia ja ketkä heitä lobbaavat.
Tärkeää on
tiedostaa, että näiden muutosten myötä vastuu valvonnasta ulkoistetaan
kansalaisille – kyllä, sinulle! - ja kansalaisjärjestöille. Jos me emme ole
tarkkana, luonnonvaroja hyödynnetään
vähemmällä valvonnalla ja vahingot ovat korvaamattomat.
Kansalaisten olisi hyvä tiedostaa tämä tuleva
”roolinsa”. Yksittäisten ihmisten on perehdyttävä moniin asioihin ja jaksettava
pitää tärkeitä asioita esillä julkisuudessa.
Tässä vielä nosto Nokian luonto -lehteen tekemästäni artikkelista:
Tahdotko takapihallesi linnunlaulua, metsien huminaa ja luonnonrauhaa?
Silloin sinun pitää ymmärtää kaavoituksesta ainakin nämä asiat.
Tahdotko takapihallesi linnunlaulua, metsien huminaa ja luonnonrauhaa?
Silloin sinun pitää ymmärtää kaavoituksesta ainakin nämä asiat.
- Elinympäristöllä on ihmisen hyvinvoinnille suuri merkitys ja sen käyttöä ohjataan kaavoituksella. Kaavoitus on ympäristön tilaan vaikuttavaa politiikkaa. Politiikka ohjaa kenen ehdoilla toimitaan.
- Kaupungin maat ovat kuntalaisten omistamia. Kaavoituksella voidaan turvata arvokkaat alueet tai tuhota ne. Kaavamääräykset antavat suuntaa, miten alueita käytetään ja miten luonnonarvot voidaan säilyttää.
- Kunnan asukas on oman elinalueensa asiantuntija. Asukkaat tietävät esimerkiksi missä mikäkin eläin tai kasvilaji elää ja heillä on sellaista tietoa ja ymmärrystä alueensa ympäristöstä ja luonnosta, jota kaavoittajalla ei ole. Ne tuhoutuvat kaikessa hiljaisuudessa, jos sinä et anna paikallistuntemustasi käyttöön.
- Laki turvaa jokaiselle perusoikeuden osallistua, saada tietoa ja vaikuttaa omaa ympäristöä koskevaan päätöksentekoon ja sen valmisteluun. Tätä oikeutta kannattaa käyttää.
- Osallistumisoikeutta ei ole rajattu asuinkuntaan. Osallistumalla saat tuoda mielipiteesi esille esimerkiksi naapurikunnan alueella vireillä olevaan kaavahankkeeseen, jolla voi olla vaikutusta omaan ympäristöösi.
- Kunnan kaavoituksesta saa tietoa kunnan kaavoituskatsauksesta, kaavoitusohjelmasta ja maankäyttöohjelmasta sekä kunnan viralliselta ilmoitustaululta, mutta se edellyttää aktiivista seurantaa. Voit ottaa yhteyttä myös kuntasi kaavoitusyksikköön.
- Kunnan tulee vähintään kerran vuodessa laatia kaavoituskatsaus, jossa kerrotaan lähiaikoina vireille tulevat kaavahankkeet. Suositeltavaa on, että kaavoituskatsaus jaetaan joka kotiin, ja se on saatavissa esimerkiksi kunnan palvelupisteestä.
- Kunnanvaltuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnat jäsenet käyttävät keskeistä valtaa keskeisissä kaavoitusta koskevissa päätöksissä. Kunnan viranhaltijat, esimerkiksi ympäristöpäällikkö, toimivat kunnanhallituksen ja lautakuntien esittelijöinä ja valmistelevat päätösesitykset.
- Ole heihin yhteydessä. Päätöksistä pitää saada keskustelua ja perätä luottamushenkilöiltä vastuuta. Kerro heille millaisessa ympäristössä ja arvomaailmassa haluat elää. Kukaan ei ole ajatustenlukija.
- Kuntalaisena voit tehdä kaavoitusaloitteita ja ehdotuksia suunnitteluperiaatteiden kehittämiseksi.
- Kirjoita mielipidekirjoituksia lehtiin tai ”someta”, nosta esiin asioita, jotka katsot tärkeiksi. Vaikuta!
- Älä oleta, että joku muu tekisi jotain. Meitä pitäisi olla vapaaehtoisten armeija, jotka seuraisivat suunnitelmia ja kaavoitustilanteita. Jokaisen vastuulla on puuttua epäkohtiin, ei vain pienen porukan.
- Yksittäiset henkilöt ja vapaaehtoiset yrittävät vaikuttaa asioihin, kun oma työpäivä on ohi ja lapset saatu nukkumaan. Vastapuolella toimivat lakipykälien asiantuntijat virka-aikana ja valtion varoilla.
- Saat apua muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitosta ja sen paikallisyhdistyksiltä sekä muilta luonnonsuojelujärjestöiltä.
- Tue luonto- ja ympäristöyhdistysten toimintaa ja liity niiden jäseniksi.
- Voit pyytää yhdistyksiä järjestämään esimerkiksi kaavoitusaiheesta ja lainsäädännöstä koulutusta.
Lähteet:
Nokian luonto –lehti
1/2018
Suomen
luonnonsuojeluliiton kaavoituskoulutuspäivä 9.12.2017
Osallistun
kaavoitukseen, Kuntalaisen opas, 2016 Merja Halliseva-Soila (toim.)