19. marraskuuta 2019

Asioita jotka on hyvä huomioida ennen kuin painatat kirjan


Tästä aiheesta on tullut muutamia kysymyksiä, joten tässä koostetta teille, jotka kirjoitatte kirjaa ja suunnittelette mahdollista omakustannetta eli indie-julkaisua.

Omakustanteessa on monia etuja, mutta myös kääntöpuolia. Indie-julkaisua tehdessä saa pitää langat omissa käsissä, olla tilanteen tasalla ja saa työskennellä tavalla, joka kunnioittaa omia arvoja ja tarpeita. Samalla kuitenkin yhteen kirjaan kohdistuvat kaikki kulut, toisin kuin kustantamoilla, jotka voivat jakaa niitä usean kirjan kesken. Toisaalta indie-kirjailija ei joudu antamaan kustantajalle 80 prosenttia kirjan tuotoista eikä joudu luovuttamaan tekijänoikeuksia. Indie-julkaisu tarjoaa yksinkertaisen tavan yrittää saada kovasta työstä riittävä elanto. Itsellä säilyy täysi päätäntävalta ja kirja julkaistaan, kun itse on valmis.   

Ennen kuin otat yhteyttä painotaloihin saadaksesi hintatarjouksia, ota huomioon muun muassa seuraavia asioita:

  • Kuka taittaa kirjasi? Kirjan taittoja tekevät taittajat ja graafikot. Taitto ei ole pelkästään tekstin järjestämistä, rivien tasaamista ja tavuttamista sivuille sopivaksi. 
Taittoon vaikuttaa muun muassa: 
  • Minkä kokoisen kirjan haluat? 
  • Kirjaan tuleva kirjasinkoko ja fontti. 
  • Moneenko sivuun teksti pitää mahduttaa? Kirjapainot painattavat kirjoja 4, 6, 8 ja 16 -sivun jaoilla. Mitä enemmän sivuja, sen kalliimpi painatus. 
  • Kirjaan tulevan paperin vahvuus (montako grammaa per neliö) vaikuttaa siihen kuinka paksu kirjasta tulee. Se taas vaikuttaa kirjan selkämyksen leveyteen ja sen kautta etu- ja takakansien sekä selkämykseen suunnitteluun ja asetteluun. 
  • Taitolla voi vaikuttaa siihen, ettei kirjan loppuun jää tyhjiä sivuja = ei joudu maksamaan turhasta eikä paperia mene hukkaan. Sivujen määriin voi vaikuttaa esimerkiksi otsikoiden asettelulla, sisä- ja ulkoreunusten leveydellä ja sillä alkaako jokainen luku uudelta sivulta vai heti seuraavalta. 
  • Taitossa on jätettävä tila kirjan takakannen tekstin lisäksi tila ISBN-koodille. ISBN-koodi tilataan Kansalliskirjastolta. 
  • Kun oikovedos tulee taittajalta, se kannattaa lukea tarkkaan läpi ja etsiä mahdollisia taitossa ilmaantuneita virheitä (kuten tavutukset, kappaleiden alkamiskohdat, sisällysluettelon ja tekstin täsmääminen). Samalla on vielä mahdollisuus korjata kirjoitusvirheitä. 
  • Kannattaa huomioida, että siinä vaiheessa kun kirja on jo alustavasti taitettu ja tekee vaikkapa vain yhdelle sivulle muutoksia, ne vaikuttavat loppukirjan sivujen juoksuttamiseen/uudelleenasettamiseen. Siitä aiheutuu lisätöitä ja taas uusi tarkistuskierros. 
  • Kun vedos on tarkistettu ja hyväksytty, taittaja toimittaa valmiin tiedoston valitulle painotalolle.

Painotarjouksia kannattaa pyytää useilta eri painotaloilta.
Hintaan vaikuttaa:

  • Kovakantisuus tai pehmeäkantisuus. Kovakantinen on huomattavasti kalliimpi. 
  • Kirjan koko (A5, A6, A4 jne.) 
  • Kirjan sivumäärä 
  • Paperin laatu (Esimerkiksi FSC-sertifioitu paperi. Huomaa, että PEFC-sertifikaatti ei ole ekologista, vaikka sitä sellaisena yritetään markkinoida.) 
  • Paperin paksuus 
  • Mustavalkoisuus/värien käyttö 
  • Painoksen koko
Tarjouksen voi pyytää eri painosmäärille. Painotaloja riittää. Hinnat ja toimitusajat vaihtelevat paljon. Tarjousten perusteella voi arvioida mikä on omalle budjetille sopiva ratkaisu, kun ottaa huomioon myös kirjan jälleenmyyntihinnan, arvonlisäverot ja postikulut ja kuinka monta kirjaa arvioi myyvänsä.
Jotkut painotalot tarjoavat ”valmis kirja käteen” -pakettiratkaisuja. Se yleensä näkyy sopimuksen ehdoissa ja hinnoissa.

Entä kuka oikolukee kirjasi? Ennen kirjan painattamissuunnitelmia ja taittoa, on tärkeää tarkistuttaa tekstisi äidinkielen ammattilaisella ja useammallakin eri lukijalla. Oikolukukierrokset ovat paljon muuta kuin oikeinkirjoitusasun tarkistamista.

Olin hiljattain eräässä juhlassa, jossa keskustelin uusimmasta kirjastani toisen vieraan kanssa. Kun hän kuuli, että kirjan tekstiä on oikoluettu ja korjattu ennen sen painatusta, hän kohotti kulmiaan ja sanoi: ”Lupaan etten paljasta salaisuuttasi kenellekään.” Kerroin että kirjailijoiden tekstien muokkaaminen ja editointi on aivan tavallista ja säännönmukaista, ei suinkaan mikään salattava asia. Kerron siitä ihan avoimesti Toinen tie – tietokirjailijan elämää -kirjassanikin. Oikolukua varten on olemassa ammattinimike: kustannustoimittaja. Tekstin toimittaminen julkaisukuntoon on kaikille kirjoittajille keskeinen asia ja se kannattaa huomioida myös indie-julkaisua tehdessä, jotta kirja on mahdollisimman laadukas.