Ohessa on mielipidekirjoitukseni, joka julkaistiin Aamulehdessä eilen.
Samaan aikaan kun kauhistelemme Yhdysvaltain hallinnon piittaamattomuutta tieteestä, kannattaisi katsoa lähelle: Suomen hallitus tekee täsmälleen samaa. Suomalaiset tiedotusvälineet raportoivat innokkaasti muiden maiden tiedevastaisuudesta, mutta kotimaan päätöksenteossa tapahtuvaa tieteen sivuuttamista käsitellään lähinnä metsäpolitiikkana.
Orpon hallitus sitoutui hallitusohjelmassaan valtion luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojeluun, mutta todellisuudessa se antaa niihin avohakkuuluvan. Hallitus on tahallaan laatinut vanhojen metsien suojelukriteerit niin mahdottoman tiukoiksi, että arvokkaimmat metsämme päätyvät hakkuukoneisiin. Hallituksen nerokkaalla mittapuulla esimerkiksi Etelä-Suomessa ei mukamas löydy suojeltavaa juuri lainkaan.
Kyse on meidän kaikkien yhteisestä omaisuudesta. Valtion metsät ovat suomalaisten metsiä. 430 tutkijaa yritti saada järkeä Orpon hallitukseen ja vetosi, että vanhojen metsien kriteerit pitäisi laatia uudestaan avoimesti ja tiedeperustaisesti. 84% suomalaisista vastustaa virkistysmetsien hakkuita. Suomen luontokato on jo nyt kriittisellä tasolla. Hallitus ei välitä vaan valitsee tietoisesti toimia metsäteollisuuden ehdoilla. Käytännössä Metsähallitus tahkoaa tulosta viimeisillä ikimetsillä ja luontoarvojen kustannuksella.
Päätöksiä pitäisi tehdä niin, että ne hyödyttävät ihmisiä seitsemän sukupolven päässä. Kvartaalitaloudessa katsotaan korkeintaan seuraavaan tilinpäätökseen asti. Taloudellisella kasvulla ja työpaikoilla ei ole mitään merkitystä maailmassa, jossa ekosysteemit romahtavat.
On lopetettava lyhytnäköinen tuhoaminen. Vanhojen metsien suojelun vesittäminen ei ole vain rikos tulevia sukupolvia vastaan. Se on myös loistava osoitus siitä, kuinka tieteen vähättelyä löytyy ihan Suomen omasta hallinnosta. Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä, mutta Orpon hallitus toimii käytännössä täysin päinvastoin heikentäen luonnon monimuotoisuutta.
**
Lukiessa ihmisten kommentteja mielipiteeseen ei voi kuin pudistella päätä. Ne paljastavat kuinka syvästi tietämättömiä ihmiset ovat metsien ekologiasta ja luontokadon vakavuudesta.
Talousmetsät eivät korvaa luonnontilaisten metsien monimuotoisuutta. Metsäekosysteemi vaatii satoja vuosia kehittyäkseen. Kyse ei ole mielipiteistä vaan luonnontieteen faktoista, jotka tutkijat ovat todentaneet. Enkä minä tai muutkaan ole vaatimassa "metsien hyötykäytön lopettamista", vaan nimenomaan valtion viimeisten vanhojen metsien suojelua ja luonnontilaisten metsien säilyttämistä. Mutta tää on niin tätä. Ei auta kuin jatkaa tärkeän tiedon esillä pitämistä.